Το ρόβερ Perseverance συνεχίζει να αναζητά αρχαία ίχνη ζωής στον Άρη

Το ρόβερ Perseverance της NASA επέστρεψε για να διερευνήσει ενδιαφέροντα πετρώματα στον κρατήρα Τζεζέρο στον Άρη, μετά από ένα διάλειμμα τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της ηλιακής συνόδου.

Η ηλιακή σύνοδος – μια περίοδος κατά την οποία ο ήλιος βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Άρη – ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου, γεγονός που διέκοψε τις επικοινωνίες της NASA με το ρόβερ. Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε στις 19 Οκτωβρίου και το Perseverance επέστρεψε στην έρευνά του για ενδείξεις αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ρόβερ είναι η συλλογή δειγμάτων από βράχους και χώμα στον Άρη, τα οποία θα επιστραφούν στη Γη από μελλοντικές αποστολές. Έχει ήδη συλλέξει δύο δείγματα και χρησιμοποιεί τη βοήθεια του ελικοπτέρου Ingenuity, που λειτουργεί ως εναέριος ανιχνευτής, για να εντοπίσει τους επόμενους στόχους του.

Από τις 25 Οκτωβρίου, το ρόβερ ερευνά κάποιες βραχώδεις εξάρσεις της περιοχής South Séítah του πλανήτη, οι οποίες ενδιαφέρουν την επιστημονική ομάδα στη Γη. Το ρόβερ διαθέτει ένα εργαλείο λείανσης στον ρομποτικό του βραχίονα που μπορεί να «ξύσει» τα στρώματα των πετρωμάτων για να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό τους.

«Στρωματοποιημένα πετρώματα όπως αυτό σχηματίζονται συχνά μέσα στο νερό και μπορεί να περιέχουν στοιχεία που θα μας δώσουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους. Ας δούμε αν αυτό είναι ένα καλό μέρος για το #SamplingMars», ανέφερε η NASA σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αφού έξυσε τον βράχο, το ρόβερ έστειλε πίσω εικόνες για να δείξει τι υπήρχε κάτω από το σκουριασμένο, όπως φαίνεται, ανώτερο στρώμα. Αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι μια πληθώρα από κοκκώδη ορυκτά και ιζήματα.

«Κοιτάζω μέσα για να δω κάτι που δεν έχει δει κανείς ποτέ. Έξυσα ένα μικρό κομμάτι αυτού του βράχου για να αφαιρέσω το επιφανειακό στρώμα και να ρίξω μια ματιά από κάτω. Πλησιάζω στον επόμενο στόχο μου για λήψη δειγμάτων στον Άρη», έγραψε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η περιεκτικότητα των πετρωμάτων στον κρατήρα Τζεζέρο, όπου υπήρχε μια λίμνη πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, λειτουργεί σαν μια αρχαία χρονοκάψουλα και μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει στους επιστήμονες πώς σχηματίστηκαν τα πετρώματα και πώς ήταν το κλίμα εκείνη την εποχή. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια συνολική εικόνα για το πώς ήταν η λίμνη και το δέλτα του ποταμού της όταν ο πλανήτης ήταν θερμότερος και υγρότερος – και ενδεχομένως κατοικήσιμος.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος