Το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές

Το αμερικανικό start-up βιοτεχνολογίας Moderna, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο απέστειλε στα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας με σκοπό να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Η ταχύτητα με την οποία η νεοσύστατη εταιρία, με έδρα τη Βοστώνη, ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA-1273 είναι εντυπωσιακή, καθώς χρειάστηκαν μόνο έξι εβδομάδες από την απόκτηση της γενετικής πληροφορίας του κορονοϊού. Συγκριτικά, οι επιστήμονες χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του SARS.

Η Moderna χρησιμοποιεί το μόριο messengerRNA που μεταφέρει γενετικές πληροφορίες σε κύτταρα και που μιμείται μια φυσική λοίμωξη για να διεγείρει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Το εμβόλιο μιμείται την πρωτεΐνη που βρίσκεται στον κορονοϊό και άλλους ιούς, όπως τον SARS και τον MERS.

Η Moderna έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA, η οποία στοχεύει να αναπτύσσει φάρμακα που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα για να παράγουν πρωτεΐνες που θα αποτρέπουν ή θα καταπολεμούν ασθένειες. Η τεχνολογία αυτή είχε θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές φάσης 1 σε έξι διαφορετικά εμβόλια και ένα στη φάση 2, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Ο ανοσιολόγος, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI), Άντονι Φάουτσι, δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο μια κλινική δοκιμή με 40 άτομα, με τα αρχικά αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές και εγκρίσεις μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην αγορά.

Ο Φάουτσι δήλωσε στο CNN ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου μετά από μια επιτυχή δοκιμή Φάσης 1, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε 12 με 18 μήνες.

ΠΗΓΗ: FinancialTimes, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος