Το πλαστικό μιας χρήσης «πνίγει» τον πλανήτη – Η Greenpeace μας καλεί να βάλουμε τέλος στην εποχή του

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας ισχυρής, νομικά δεσμευτικής Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά από τον ΟΗΕ, η οποία θα εξετάζει όλον τον κύκλο ζωής του πλαστικού, από τη διαδικασία παραγωγής του μέχρι την απόρριψή του.

Με αφορμή την επερχόμενη δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση (INC2, 29 Μαΐου-2 Ιουνίου, Παρίσι), η Greenpeace δημοσιεύει έκκληση με την οποία καλεί τους πολίτες να απαιτήσουν και αυτοί από τους παγκόσμιους ηγέτες να βάλουν τέλος στην εποχή του πλαστικού, την ώρα που ο πλανήτης μας “βουλιάζει” στο πλαστικό μιας χρήσης: «Έλα μαζί μας για ένα μέλλον μακριά από τα πλαστικά μιας χρήσης!»

Η Συνθήκη αυτή βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και η Greenpeace ενώνει τη φωνή της μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία. Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση, ειδικά εφόσον οι αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων και το εμπόριο των ίδιων των απορριμμάτων είναι και αυτά παγκόσμια. Επίσης, η πλαστική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, αντιθέτως διαφεύγει πολύ εύκολα στο περιβάλλον και “ταξιδεύει” σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Είναι ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πλαστική ρύπανση, αν δεν περιορίσουμε την παραγωγή πλαστικού μιας χρήσης. Μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους μας, στοχεύουμε να δείξουμε πώς ένα επίμονο παγκόσμιο κίνημα μπορεί να πετύχει την υπογραφή μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά που θα “κλείσει τη βρύση” του πλαστικού και θα βάλει τέλος στην κυριαρχία του – για εμάς, την υγεία μας, τις κοινότητες του κόσμου, το κλίμα και τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Το πλαστικό μιας χρήσης «πνίγει» τον πλανήτη – Η Greenpeace μας καλεί να βάλουμε τέλος στην εποχή του
© Constantinos Stathias, Greenpeace

Το πλαστικό μιας χρήσης επηρεάζει κάθε μορφή ζωής. Είναι επικίνδυνο για τη βιοποικιλότητα, αφού πλέον ρυπαίνει κάθε οικοσύστημα του κόσμου, είναι επικίνδυνο για το κλίμα, αφού το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, και τελικά είναι επικίνδυνο και για εμάς τους ίδιους, αφού έχει εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα και στα σώματά μας με άγνωστες ακόμα συνέπειες. Επίσης, η παραγωγή, καύση και απόρριψη πλαστικού μιας χρήσης έχει δυσανάλογες επιπτώσεις σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και χώρες.

Μία ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά θα εντείνει την πολιτική θέληση να επιβληθούν δεσμεύσεις για μείωση του πλαστικού από τις μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και για στροφή τους σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και δίκαιο σύστημα εμπορίας και απόρριψης πλαστικών απορριμμάτων και να μπει φρένο στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τις πετροχημικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν το πλαστικό μιας χρήσης για να βγάζουν κέρδος, Η Συνθήκη πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι οι τοπικές κοινωνίες, όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι συλλέκτες απορριμμάτων αλλά και όσοι εργαζόμενοι επηρεάζονται, θα έχουν φωνή και θέση στον σχεδιασμό μιας δίκαιης μετάβασης προς την κυκλική οικονομία.

Το πλαστικό μιας χρήσης «πνίγει» τον πλανήτη – Η Greenpeace μας καλεί να βάλουμε τέλος στην εποχή του

Η πλαστική ρύπανση έχει ονοματεπώνυμο. Όπως καταγράψαμε ενδεικτικά στην απομονωμένη παραλία του Χάρακα, η οποία ήταν κυριολεκτικά σκεπασμένη με πολλά κυβικά μέτρα πλαστικών απορριμμάτων, τα ευρήματα δείχνουν τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες μιας χρήσης που ρυπαίνουν θάλασσες και ακτές. Δυστυχώς, είναι οι ίδιες εταιρείες που μέσα από όμορφες εκστρατείες ενημέρωσης και δράσεις ανακύκλωσης πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και συνεχίζουν ανενόχλητες να γεμίζουν τον πλανήτη πλαστικό, την ώρα που οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πιέζουν ώστε να αποδυναμώσουν την τελική Συνθήκη. Η Greenpeace, έχοντας στο πλευρό της όλους τους πολίτες που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, δηλώνει πως θα είναι εκεί σε κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Και μας καλεί να είμαστε κι εμείς εκεί.

Μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα της Greenpeace εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος