Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο

Μετά την πρώτη στάση στην Ιταλία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF έρχεται σε λίγες ημέρες στη χώρα μας, μεταφέροντας το μήνυμα για υγιείς και καλύτερα προστατευμένες θάλασσες. Το Blue Panda θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο από 17 έως 25 Ιουλίου, όπου και θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Το ιστιοπλοϊκό του WWF θα διασχίσει τη Μεσόγειο μέχρι και τον Νοέμβριο, ταξιδεύοντας συγκεκριμένα σε έξι σημαντικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο
@WWF

Η στάση του Blue Panda στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ο κόλπος του Λαγανά, και η παραλία των Σεκανίων, το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές. Το WWF Ελλάς προστατεύει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα Σεκάνια και είτε αυτόνομα, είτε μέσα από συνεργασία με το ΕΘΠΖ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαφυλάσσει τον οικότοπο όπου επιλέγει να επιστρέφει κάθε χρόνο το σημαντικό αυτό είδος.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο

Το Blue Panda υποδέχεται το κοινό 

Κατά την παραμονή του Blue Panda στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αξίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Οι πολίτες μπορούν να έρθουν στο Παλιό Λιμάνι της Ζακύνθου (Πόρτο) στις 17, 18, 24 και 25 Ιουλίου το απόγευμα (19:00 – 21:30) και, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή, αλλά και για τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030.Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο

Συναυλία των ONIRAMA εν πλω

Στις 19 Ιουλίου, οι ONIRAMA, πρεσβευτές του WWF Ελλάς στον αγώνα να βγάλουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή μας, θα πραγματοποιήσουν μία αποκλειστική συναυλία εν πλω στο Blue Panda, και με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου θα μεταφέρουν το μήνυμα για ζωντανές θάλασσες. Λόγω των συνθηκών και στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του COVID-19, το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει τη συναυλία μόνο μέσω διαδικτύου. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του WWF Ελλάς στο YouTube, στις 19:30.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο

Τα “δίχτυα φαντάσματα” στον βυθό της Ζακύνθου

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Blue Panda, θα αναδειχθεί επίσης μία από τις σημαντικές απειλές της Μεσογείου: τα «δίχτυα-φαντάσματα». Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που καταλήγουν στον βυθό, επιβαρύνουν τους θαλάσσιους βιότοπους και αποτελούν τη βασική μορφή πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας. Για δύο ημέρες, μέλη της ομάδας του WWF και δύτες θα ανασύρουν «δίχτυα-φαντάσματα» που έχουν εντοπιστεί στον βυθό της Ζακύνθου, θα καταγράψουν τη διαδικασία και θα τα μεταφέρουν σε ειδικό κάδο συλλογής διχτυών.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο
@Fabio Partenheimer – Pexels

Ακόμη, θα διεξαχθεί εξειδικευμένο σεμινάριο σε αλιείς σχετικά με τα «δίχτυα-φαντάσματα», προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ίδιων των ψαράδων στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ θα παρουσιαστούν και τρόποι αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εστιάζει στο να γίνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο με την αντιμετώπιση τόσο της υπεραλίευσης όσο και της πλαστικής ρύπανσης.

Εγγραφείτε στο πρώτο Blue Panda Lab

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά το 1o Blue Panda Lab, με θέμα «Τουρισμός και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η μετα-Covid εποχή». Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναζητηθεί το στοίχημα της επόμενης μέρας και ειδικότερα η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί παράλληλα και έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό. Θα φιλοξενηθούν οι οπτικές διαφορετικών ομιλητών, ο καθένας εκ των οποίων διαμορφώνει και αναδεικνύει από τη θέση του τη σχέση προστασίας περιβάλλοντος και ταξιδιωτικής εμπειρίας στη Ζάκυνθο, στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί μέσω ZOOM. Μπορείτε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε το 1o Blue Panda Lab εδώ.

Έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα

Στον ευρύτερο προαύλιο χώρο του Παλιού Λιμανιού (Πόρτο) θα διεξαχθεί επίσης παράλληλη εκδήλωση από την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος», με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος MARLISCO για τα θαλάσσια απορρίμματα, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό το διάστημα 16 – 28 Ιουλίου, τις απογευματινές ώρες.

Συλλογή υπογραφών για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου

Παράλληλα, το WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με στόχο να πιέσει την Πολιτεία να περάσει από τα «χαρτιά» στην πράξη την προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ). Χωρίς επαρκή προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των ΘΠΠ, το μέλλον της θάλασσάς μας είναι αβέβαιο. Μπορείτε να υπογράψετε και εσείς εδώ.

Το ταξίδι του Blue Panda

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιταλία και τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Πορτοφίνο. Η επόμενη στάση του θα είναι στη Ζάκυνθο, από 17 έως και 25 Ιουλίου.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έρχεται στη Ζάκυνθο
@WWF

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Κέκοβα στην Τουρκία, η Κορσική στη Γαλλία, η Tabarka στην Τυνησία και το νησί Tagomago στην Ισπανία. Ακόμη, τον Σεπτέμβριο το Blue Panda θα βρεθεί και στη Μασσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), με στόχο να καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιστήμονες που θα βρίσκονται εκεί να υποστηρίξουν την προστασία του τουλάχιστον 30% της Μεσογείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος