Το Ισραήλ επενδύει στις παραδόσεις με drones

Σε μια χορταριασμένη έκταση της παραλίας του Τελ Αβίβ, τρία drones πέταξαν πάνω από πολυκατοικίες την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο επίδειξης. Τα δύο μετέφεραν σούσι και το τρίτο μπύρα.

Η πτήση τους οργανώθηκε από την High Lander, μια ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στον έλεγχο της κυκλοφορίας αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και την Cando, η οποία δραστηριοποιείται στη χάραξη στρατηγικών για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Το να πετάξει κανείς ένα drone δεν είναι δύσκολο», δήλωσε στο AFP ο διευθύνων σύμβουλος της High Lander, Άλον Άμπελσον.

«Εδώ μιλάμε για πολλά drones όμως που προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ωστόσο, τα παρακολουθούμε με το λογισμικό μας και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν συγκρούονται».

Η επίδειξη ήταν μέρος μιας πρωτοβουλίας ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Η Ντανιέλα Πάρτεμ, η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, δήλωσε ότι οραματίζεται «χιλιάδες» μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν ταυτόχρονα σε πολυσύχναστες πόλεις στο μέλλον, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενισχύοντας τις αστυνομικές αποστολές και επιταχύνοντας την παραλαβή φαγητού.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική αγορά στο Ισραήλ, στην οποία δεν θα κυριαρχεί μία εταιρεία», δήλωσε.

«Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα οχήματα από τους δρόμους, μπορούμε να επηρεάσουμε την κυκλοφορία, να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κι ασφαλέστερο περιβάλλον για την παράδοση αγαθών».

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μάικλ Χόροβιτς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι το Ισραήλ κατασκευάζει «πολιτικά ανάλογα» των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του, τα οποία γίνονται όλο και μικρότερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούν να κινούνται και να χτυπούν συντονισμένα.

Το πρόγραμμα στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ισραήλ έχει επικριθεί, ιδίως από Παλαιστίνιους στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι λένε ότι τους προκαλεί φόβο και ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις αμάχων.

Στην εμπορική βιομηχανία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Χόροβιτς δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στις εταιρείες που τείνουν να αναπτύσσουν τις τεχνολογίες τους μόνες τους.

«Εάν μια ισραηλινή εταιρεία αναπτύξει μια αποτελεσματική αρχιτεκτονική διοίκησης και ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλών διαφορετικών εταιρειών, θα μπορούσα να φανταστώ πολλούς ανθρώπους να ενδιαφέρονται ενδεχομένως για αυτό το προϊόν».

Ο Χόροβιτς δήλωσε ότι η πρόοδος στα μη στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ να ανακτήσει μερίδιο αγοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς Κίνα και Τουρκία ανταγωνίζονται τις εξαγωγές στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του.

Ο Άμπελσον της High Lander δήλωσε ότι έχει πελάτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και σε χώρες της Αφρικής.

Παράδοση μέσα σε λίγα λεπτά

Η Χάντας Αχαρόνι, 22 ετών, ελέγκτρια της εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών Airwayz, παρακολουθούσε δεκάδες αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν στη βόρεια πόλη Χαντέρα, αν και καθόταν σε μια αίθουσα ελέγχου πάνω από τον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Ayalon του Τελ Αβίβ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια.

«Παρακολουθούμε τα drones που απογειώνονται και προσγειώνονται, τα ύψη τους, τις μπαταρίες τους και όλα τα είδη των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσουμε ώστε να φτάνουν στον προορισμό τους όπως πρέπει», εξήγησε η ελέγκτρια.

Η αλυσίδα παγωτών Golda άνοιξε ένα εφήμερο κατάστημα στην παραλία του Τελ Αβίβ, όπου οι πελάτες μπορούσαν να σκανάρουν έναν κωδικό QR και να παραγγείλουν παγωτά μέσω drones.

«Σε λιγότερο από 10 λεπτά μπορείτε να πάρετε την παραγγελία σας, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με κανονικά οχήματα», δήλωσε η υπεύθυνη μάρκετινγκ Τάλια Μάρντερ.

ΠΗΓΗ: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος