Το Ινστιτουτο SETI καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην αποκωδικοποίηση ενός «εξωγήινου» μηνύματος

Το μήνυμα εστάλη στις 24 Μαΐου από το ExoMars Trace Gas Orbiter, ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2016 και βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Τι θα συνέβαινε αν οι εξωγήινοι επικοινωνούσαν μαζί μας; Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο ερώτημα που σήμερα βρήκε εν μέρει απάντηση. Στις 24 Μαΐου, ένα κωδικοποιημένο σήμα που σχεδιάστηκε για να μιμηθεί το μήνυμα ενός υποτιθέμενου εξωγήινου πολιτισμού έφτασε στη Γη από τον πλανήτη Άρη.

Το πείραμα αυτό διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο SETI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης και τη διερεύνηση της προέλευσης της ζωής στο σύμπαν. Σκοπός του ινστιτούτου είναι να εξερευνήσει τη διαδικασία αποκωδικοποίησης και ερμηνείας ενός νοήμονος σήματος από το σύμπαν και πώς αυτό θα επηρέαζε την ανθρωπότητα.

Το μήνυμα εστάλη στις 24 Μαΐου από το ExoMars Trace Gas Orbiter, ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2016 και βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει την ατμόσφαιρά του. Η μετάδοση ταξίδεψε στο διάστημα για 16 λεπτά προτού ληφθεί με επιτυχία από τρία παρατηρητήρια: το Allen Telescope Array στη Βόρεια Καλιφόρνια, το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια και το Medicina Radio Astronomical Station κοντά στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Μετά τη λήψη, τα ανεπεξέργαστο μήνυμα έγινε διαθέσιμο στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου Filecoin, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να το αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν το νόημά του. Η συλλογική αυτή προσπάθεια συνεχίζεται και πλέον η σχετική συζήτηση πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας Discord.

«Δεν μπορώ πραγματικά να πω τίποτα για το περιεχόμενο του μηνύματος και θα αρχίσουμε να δίνουμε κάποιες ενδείξεις μόνο αν δούμε ότι οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν», δήλωσε στο CNN η Daniela de Paulis, η καλλιτέχνης που δημιούργησε το μήνυμα. «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, επειδή πρέπει να συνεργαστούν άνθρωποι με διαφορετικές ειδικότητες, κάτι που ήταν πραγματικά ο στόχος του έργου: ένα εξωγήινο μήνυμα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, οπότε θα πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην ερμηνεία του», τόνισε.

H καλλιτέχνης ξεκίνησε να ασχολείται με το πείραμα που ονομάζεται «A Sign in Space», το 2021.

«Συνεργάστηκα με αστρονόμους, ανθρωπολόγους και άλλους επιστήμονες, είμαστε μια διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία», πρόσθεσε.

Το μήνυμα, το οποίο έχει μέγεθος μόνο μερικών kilobytes, έπρεπε να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα ακατέργαστα δεδομένα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, τα οποία μπορεί να περιλάμβαναν θορύβους, δεδομένα τηλεμετρίας και άχρηστες πληροφορίες. Αυτό το πρώτο βήμα της διαδικασίας, σύμφωνα με την de Paulis, απαιτεί πολύ συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις.

«Αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να επιχειρήσει να μεταφράσει το μήνυμα και για μένα αυτό είναι και το πιο συναρπαστικό μέρος του πειράματος», συμπλήρωσε.

Η εκδήλωση χρησίμευσε επίσης ως γενική πρόβα όλων των βημάτων που απαιτούνται για τον εντοπισμό και τη σωστή επεξεργασία ενός σήματος εξωγήινης και νοήμονος προέλευσης.

Σύμφωνα με τον Γουέλ Φάρα, έναν ραδιοαστρονόμο και αναλυτή δεδομένων στο Ινστιτούτο SETI, είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως η λήψη ενός εξωγήινου μηνύματος δεν σημαίνει αυτόματα πως το νόημά του θα γίνει κατανοητό και ότι ενώ ένα ευφυές σήμα θα ήταν εύκολο να αναγνωριστεί, η διαδικασία θα εξακολουθούσε να είναι δύσκολη.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πως το μήνυμα δεν προέρχεται από κάποιο ανθρώπινο διαστημόπλοιο και ότι μπορεί να ληφθεί στην ίδια ακριβώς μορφή από διαφορετικά τηλεσκόπια, γι’ αυτό και στη δοκιμή συμμετείχαν τρία από αυτά. Ωστόσο ο ρόλος του SETI δεν θα είναι να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα, παρά μόνο να επισημάνει τη λήψη του.

«Ως ραδιοαστρονόμος, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι περιέχει το μήνυμα – αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εντοπίσω ένα σήμα που δεν μοιάζει φυσικό», δήλωσε ο Φάρα.

Αποσαφηνίζοντας το νόημα του «εξωγήινου» μηνύματος

Ο Νιλ Σάντερς από τη βρετανική ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας Go Stargazing, συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια αποκωδικοποίησης του μηνύματος και δήλωσε πως έχουν ήδη φτάσει σε ένα ορόσημο στο αρχικό μέρος της διαδικασίας.

«Το κρυμμένο μήνυμα μέσα στη μετάδοση έχει βρεθεί. Ωστόσο, η πρόκληση τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι αυτό που αποσπάσαμε είναι ακριβές», δήλωσε.

«Φτάσαμε γρήγορα στο σημείο αυτό, αλλά η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος και η ερμηνεία του μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Νομίζω ότι το έκαναν αρκετά δύσκολο», κατέληξε ο Σάντερς.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος