Το «Φεγγάρι του Ελαφιού»: Από πού προήλθε η ονομασία της υπερπανσελήνου του Ιουλίου

Την Δευτέρα (3/7) το βράδυ, θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου.

Η πρώτη από τις τέσσερις υπερσελήνες που θα ανατείλουν το 2023, η σεληνιακή εμφάνιση του Ιουλίου θα φανεί πιο φωτεινή στον νυχτερινό ουρανό από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που έχει συμβεί φέτος.

«Υπερπανσέληνος είναι όταν το φεγγάρι εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό μας», δήλωσε ο Dr. Shannon Schmoll, διευθυντής του Πλανηταρίου Abrams στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Καθώς το φεγγάρι κινείται γύρω από τη Γη, δεν είναι ένας τέλειος κύκλος. Έτσι, υπάρχουν σημεία στην τροχιά του όπου βρίσκεται λίγο πιο κοντά ή λίγο πιο μακριά από τη Γη».

Όταν η σφαίρα φτάσει στη φάση της πανσελήνου σε ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και εμφανίζεται μια υπερπανσέληνος, εξήγησε ο Schmoll. Αν και η διαφορά μεγέθους μεταξύ μιας υπερπανσελήνου και μιας τυπικής πανσελήνου μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής με γυμνό μάτι, το «The Old Farmer’s Almanac» λέει ότι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού θα είναι πιο φωτεινή και θα απέχει 224.895,4 μίλια (361.934 χιλιόμετρα) από τη Γη.

Από πού προήλθε η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Το φεγγάρι αυτού του μήνα είναι επίσης γνωστό και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού». Σύμφωνα με το αλμανάκ, ο Ιούλιος είναι συνήθως η εποχή που τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου κύκλου αποβολής και αναγέννησης.

Υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα για το «Φεγγάρι του Ελαφιού» που προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουάσινγκτον. Ονόματα όπως το «Ζεστό Φεγγάρι» αναφέρονται στον καλοκαιρινό καιρό, ενώ όροι όπως το «Φεγγάρι του βατόμουρου» και το «Φεγγάρι του ώριμου καλαμποκιού» υποδηλώνουν τις καλύτερες εποχές για τη συγκομιδή φρούτων και άλλων καλλιεργειών.

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Αυγούστου.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος