Το Facebook αποσύρει παραπλανητικό υλικό σχετικά με τον κορονοϊό

Το Facebook θα αποσύρει οποιοδήποτε παραπλανητικό υλικό σχετικά με τον κορονοϊό, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε έκτακτη υγειονομική ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα αποσύρει περιεχόμενο για τον ιό «στο οποίο θα υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν καταρριφθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας και τις τοπικές υγειονομικές αρχές», καθώς παραβιάζει τους κανονισμούς του Facebook περί απαγόρευσης της παραπληροφόρησης που ενδέχεται να προκαλέσει «σωματικές βλάβες».

Πρόκειται για μια άκρως δραστική κίνηση, καθώς τις περισσότερες φορές το Facebook περιορίζει την ανάρτηση περιεχομένου που περιέχει παραπλανητικές πληροφορίες για την υγεία, επιβάλλοντας περιορισμούς στα αποτελέσματα αναζητήσεων και τις διαφημίσεις. Αυτή όμως η πολιτική έχει δεχθεί σφοδρή κριτική καθώς, σύμφωνα με τους επικριτές της, έχει αποτύχει να περιορίσει την εξάπλωση ανακριβειών σε ιατρικά θέματα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

Σε αντίθεση, το YouTube, το Twitter και το Reddit, δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι οι ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία, παραβιάζουν τις πολιτικές τους. Η κινέζικη εφαρμογή TikTok και το Pinterest επίσης δήλωσαν ότι θα απαγορεύουν την παραπληροφόρηση στα θέματα υγείας και ήδη αφαιρούν από την πλατφόρμα τους οποιοδήποτε περιεχόμενο εμπεριέχει λάθος πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία PolitiFact, η παραπληροφόρηση γύρω από τον ιό στο διαδίκτυο περιλαμβάνει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την εξάπλωση και τον τρόπο αντιμετώπισής του, καθώς και ψευδείς συνωμοσίες για βιολογικό πόλεμο. Οι φήμες αυτές έχουν εξαπλωθεί ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έχουν δεχθεί κριτική τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας από την κινεζική κυβέρνηση. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες της επιδημίας, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία στο Γουχάν συνέλαβε οκτώ άτομα τα οποία διέδιδαν φήμες για μια τοπική επιδημία άγνωστης πνευμονίας.

ΠΗΓΗ: Independent, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος