Το αίμα που μεταγγίζεται είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν είναι «παλιό»

Άσχετα από το αν το αίμα είναι νέο ή παλιό, κατά τη μετάγγιση του, έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τους ασθενείς, σύμφωνα με μια νέα Καναδική έρευνα.

Συνήθως, στις μεταγγίσεις, χρησιμοποιείται πρώτα το παλαιότερο αίμα, αλλά λόγω διαφόρων αλλαγών που αυτό υφίσταται (βιοχημικών, δομικών, λειτουργικών), οι επιστήμονες έχουν εκφράσει κατά καιρούς αμφιβολίες, για το αν το παλαιότερο, αποθηκευμένο αίμα είναι το ίδιο καλό με το φρέσκο αίμα.

Ωστόσο, οι πρόοδοι στην αποθήκευση του αίματος επιτρέπουν πλέον τη φύλαξή του έως 42 μέρες πριν από τη μετάγγισή του.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάνσι Χεντλ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.500 ασθενείς σε έξι νοσοκομεία τεσσάρων χωρών (Αυστραλία, Καναδάς, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Από τα πορίσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η μετάγγιση του πιο φρέσκου διαθέσιμου αίματος, δεν μειώνει τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν σε ένα νοσοκομείο. Μάλιστα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν ελαφρά μεγαλύτερο με το νέο αίμα (9,1%) σε σχέση με το παλαιότερο αίμα (8,7%). Επιπλέον, από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι, δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με τον τύπο του αίματος, την ασθένεια ή τη χώρα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνας τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος