Το Curiosity ρόβερ απαθανάτισε παράξενα και πολύχρωμα σύννεφα στον Άρη

Ο φωτογραφικός φακός του ρομποτικού ρόβερ «Curiosity» της NASA, απαθανάτισε πολύχρωμα σύννεφα αρκετά πιο ψηλά απο την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Όπως αναφέρει η NASA, οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιες στη λεπτή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Τα σύννεφα βρίσκονται συνήθως στον ισημερινό του πλανήτη την πιο κρύα εποχή του χρόνου, όταν ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σχηματίζονται σύννεφα, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Τα χρώματα των συννέφων οφείλονται στο γεγονός ότι τα σωματίδιά τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος», δήλωσε ο Μαρκ Λέμον, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας.

Τα σύννεφα στον Άρη είναι συνήθως σε υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτά τα πρώιμα-για την εποχή- σύννεφα, βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη. Σε εκείνο το υψόμετρο οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και ίσως τελικά να πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει.

Περιπετειώδης πτήση

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε η αποστολή, προέκυψε στην έκτη πτήση του Ingenuity, του μικρού ελικοπτέρου της NASA. Το πρόβλημα εμφανίστηκε περίπου ένα λεπτό μετά την έναρξη της έκτης δοκιμαστικής πτήσης του ελικοπτέρου, το περασμένο Σάββατο σε υψόμετρο 10 μέτρων.

Το ελικόπτερο άρχισε να αλλάζει ταχύτητα και να κινείται εμπρός και πίσω με ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμό, ενώ οι αισθητήρες έδειξαν κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας και μία κλίση 20 μοιρών. Τελικά, το ελικόπτερο προσεδαφίστηκε σε απόσταση πέντε μέτρων από την προβλεπόμενη θέση του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το πρόβλημα προέκυψε όταν μία από τις εικόνες που τράβηξε το ρόβερ, χάθηκε, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να αναφέρουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του σκάφους.

Παρόλα αυτά, η NASA εντυπωσιάστηκε τόσο από τις προηγούμενες πέντε επιτυχημένες πτήσεις, που επέκτεινε την αποστολή της για τουλάχιστον ένα μήνα.

ΠΗΓΗ: ABC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος