Τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι το iPhone σας έχει παραβιαστεί

Τα smartphone όπως το iPhone περιέχουν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων όπως κείμενα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και οικονομικές και ιατρικές πληροφορίες. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς από τρίτους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις κινήσεις σας στον πραγματικό κόσμο αλλά και στο διαδίκτυο. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να τα κρατάμε ασφαλή.

Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε αν κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

«Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων είναι να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους, ωστόσο εγώ δεν θα ξεκινούσα από αυτό», συμβουλεύει ο Adrian KingsleyHughes, σε σχετικό άρθρο του στο Zdnet.

Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία που ακολουθεί ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας για να προστατέψει ένα iPhone;

1: Επανεκκίνηση

Υπάρχει λόγος που ξεκινάμε με μια επανεκκίνηση, λέει ο KingsleyHughes. Αν το iPhone σας έχει παραβιαστεί χρησιμοποιώντας jailbreak ή κάποιο άλλο exploit (πρόγραμμα εκμετάλλευσης ευπαθειών), μπορείτε να το ξεφορτωθείτε με μια απλή επανεκκίνηση.

Οδηγίες για το πώς να κάνετε επανεκκίνηση του iPhone σας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η επανεκκίνηση βοηθά επίσης στη γρήγορη και ομαλή λειτουργία του iPhone και σύμφωνα με τον ειδικό, μπορείτε να την κάνετε μία φορά την εβδομάδα.

2: Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης

Επιλέξτε έναν ασφαλή κωδικό γιατί αυτό είναι το κλειδί για τα πάντα στο κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης στο iPhone.

3: Ελέγξτε το κινητό σας για ξένα Face ID ή δακτυλικά αποτυπώματα

Μπορείτε να έχετε περισσότερα από ένα πρόσωπα (Face ID) και δακτυλικά αποτυπώματα εγγεγραμμένα στο iPhone σας. Για να ελέγξετε αν κάποιος έχει προσθέσει το πρόσωπό του στο Face ID, επιλέξτε Ρυθμίσεις και μετά Face ID & κωδικός πρόσβασης και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Αν δείτε την επιλογή Ρύθμιση εναλλακτικής εμφάνισης, τότε έχει εγγραφεί μόνο ένα πρόσωπο. Ωστόσο, αν αυτή η επιλογή δεν είναι ορατή, τότε υπάρχουν δύο εγγεγραμμένα πρόσωπα (ή ίσως εγγράψατε το πρόσωπό σας δύο φορές). Αν δεν έχετε ρυθμίσει τη συσκευή σας ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν κάποιος άλλος, τότε πατήστε την επιλογή Επαναφορά Face ID και κάντε ξανά την εγγραφή του προσωπου σας.

Εάν το iPhone σας χρησιμοποιεί τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID, ο ειδικός συνιστά να διαγράψετε όλα τα αποθηκευμένα δακτυλικά αποτυπώματα και να τα προσθέσετε ξανά.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Touch ID & Κωδικός πρόσβασης, επιλέξτε το δακτυλικό αποτύπωμα και στη συνέχεια πατήστε Διαγραφή δακτυλικού αποτυπώματος για να το αφαιρέσετε.

4: Εκτελέστε μια σάρωση anti-spyware

Ο ειδικός συστήνει το εργαλείο Certo AntiSpy ή την εφαρμογή iVerify, η οποία παρέχει πολλές συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του iPhone σας.

5: Μην δίνετε το κινητό σας τηλέφωνο

Ένα smartphone φιλοξενεί πολλές προσωπικές πληροφορίες και είναι απόλυτα σεβαστό να θέλετε να τις κρατήσετε ιδιωτικές.

ΠΗΓΗ: Zdnet

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος