Τι χρειάζεται τελικά για να ταξιδέψει κανείς στο διάστημα;

Ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο 90χρονος ηθοποιός του «Star Trek» που ταξίδεψε στο διάστημα με το σκάφος της Blue Origin την Τετάρτη (13/10), αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι και ένας ηλικιωμένος μπορεί να γίνει αστροναύτης.

Ο Σάτνερ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειώσει λίγους μήνες νωρίτερα η 82χρονη Γουόλι Φανκ, επίσης με πτήση της Blue Origin.

Ο Κρις Μποσούιζεν, ο συνιδρυτής της εταιρείας Planet Labs και συνεπιβάτης του Σάτνερ στην πτήση, δήλωσε ότι καθώς το σκάφος τους οδηγούσε πίσω στην πυκνή ατμόσφαιρα της Γης από το κενό του διαστήματος, ένιωσαν σαν μια πέτρα που έπεφτε σε μια υδάτινη μάζα.

«Όταν μια πέτρα χτυπάει σε μια λίμνη, σταματάει και μετά βυθίζεται» δήλωσε ο Μποσούιζεν στους δημοσιογράφους. «Έτσι χτυπήσαμε κυριολεκτικά στην ατμόσφαιρα και σταματήσαμε, και ήταν περίπου 5Gs… Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό. Προσπαθούσα να χαμογελάσω, αλλά το σαγόνι μου είχε “μπει” μέσα στο κεφάλι μου».

Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση αφού περνούν από εξαιρετικά απαιτητική εκπαίδευση στη NASA. Είναι λοιπόν πραγματικά ασφαλές για οποιονδήποτε, ακόμη και για έναν 90χρονο, ένα ταξίδι στο διάστημα;

Τι χρειάζεται τελικά για να ταξιδέψει κανείς στο διάστημα;
(AP Photo/LM Otero)

Από φυσιολογικής άποψης, η ηλικία του Σάτνερ δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με την Ντόριτ Ντόνοβιελ, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Έρευνας για τη Διαστημική Υγεία (TRISH), μιας ερευνητικής ομάδας υπό την ηγεσία του Baylor College of Medicine που συνεργάζεται με τη NASA.

Η Ντόνοβιελ αναφέρθηκε σε μια σειρά μελετών στις οποίες άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων ανδρών με καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι βίωσαν έως και 6Gs σε μια περιστρεφόμενη φυγόκεντρο για να προσομοιώσουν τις συντριπτικές δυνάμεις που υφίσταται το σώμα κατά τη διάρκεια διαστημικών πτήσεων.

«Ήταν όλοι απολύτως καλά», δήλωσε η επιστήμονας. «Το μόνο πράγμα που τους ανησυχούσε από ιατρικής απόψεως όταν έκαναν αυτές τις μελέτες, ήταν το άγχος και σίγουρα η κλειστοφοβία».

Σε μια μελέτη του 2015, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το 14% των συμμετεχόντων σε ένα πείραμα, υπέφεραν τόσο πολύ από έντονο άγχος που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στη φυγόκεντρο. Δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί ποιος θα μπορούσε να αντιδράσει έτσι, ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη οι προϋπάρχουσες καταστάσεις άγχους.

Από την πλευρά της, η Blue Origin θέτει ορισμένους περιορισμούς για το ποιος μπορεί να πετάξει με τον New Shepard. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών, να έχουν ύψος από 1,52 μ. έως 1,80 μ., να ζυγίζουν από 49 έως 101 κιλά, και να μπορούν να ανέβουν επτά ορόφους σε ενάμιση λεπτό.

Το τελευταίο απαιτείται γιατί οι επιβάτες της Blue Origin θα πρέπει να ανέβουν γρήγορα στη λεγόμενη γερανογέφυρα, έναν πύργο που επιτρέπει στο πλήρωμα να έχει πρόσβαση στην κάψουλα, καθώς ο πύραυλος ύψους 18 μέτρων βρίσκεται στην εξέδρα εκτόξευσης, γεμάτος καύσιμα και έτοιμος να εκτοξευθεί.

Η Ντόνοβιελ πιστεύει ότι ακόμη και μικρά παιδιά θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στο διάστημα χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Δεν ανησυχώ για τα παιδιά… αρκεί να είναι αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν στα καθίσματα… Είναι λίγο σαν να πηγαίνεις βόλτα με το τρενάκι του τρόμου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάβαση στο διάστημα – και κυρίως η επιστροφή από αυτό – δεν είναι απαραίτητα άνετη, αν και όλοι οι επιβάτες της Blue Origin την Τετάρτη ήταν ενθουσιασμένοι από το ταξίδι τους. Για τον Σάτνερ, η πτήση ήταν «η πιο βαθιά εμπειρία που μπορώ να φανταστώ».

«Δεν είναι κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς μέχρι να βρεθεί εκεί πάνω και να δει το μαύρο σκοτάδι, την ασχήμια», δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός στο CNN μετά την πτήση. «Από τη δική μας οπτική γωνία, το διάστημα είναι γεμάτο μυστήριο αλλά εκείνη τη στιγμή, είναι μαυρίλα και θάνατος. Όταν κοιτάμε κάτω βλέπουμε ότι η Γη είναι ζωή και φροντίδα. Αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι».

Αν οι τελευταίοι οκτώ μήνες αποτελούν ένδειξη, ο Σάτνερ δεν είναι ο τελευταίος πολίτης που θα βιώσει την εμπειρία της διαστημικής πτήσης. Μέχρι στιγμής, το 2021, περισσότεροι από 20 άνθρωποι που δεν είναι αστροναύτες, έχουν κάνει ένα ταξίδι στο λεγόμενο τελευταίο σύνορο, και όλοι τα κατάφεραν.

Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς από τους διαστημικούς τουρίστες δεν χρειάστηκε να πιλοτάρει το σκάφος στο οποίο επέβαινε και οι περισσότεροι έχουν πραγματοποιήσει μόνο ολιγόλεπτα ταξίδια στο υποτροχιακό διάστημα.

Πέρα από τις φυσιολογικές ανησυχίες, κάθε μελλοντικός συμμετέχων θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οι διαστημικές πτήσεις είναι εγγενώς επικίνδυνες. Η συγκέντρωση αρκετής ταχύτητας και ισχύος για να αψηφήσει τη βαρύτητα απαιτεί πυραύλους με ισχυρές, ελεγχόμενες εκρήξεις και πολύπλοκη τεχνολογία που ενέχει πάντα κάποιες αβεβαιότητες.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος