Τι αποκαλύπτει νέα ανάλυση του λουλουδιού που παγιδεύτηκε σε κεχριμπάρι πριν από εκατομμυρια χρόνια

Array

Πριν από περίπου 150 χρόνια ανακαλύφθηκε ένα λουλούδι μεγέθους σχεδόν τριών εκατοστών, άριστα διατηρημένο σε κεχριμπάρι. Το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα λουλουδιού που έχει διατηρηθεί σε κεχριμπάρι ανακαλύφθηκε στα δάση της Βαλτικής στη βόρεια Ευρώπη.

Τώρα, μια νέα ανάλυση δείχνει ότι αυτό το λουλούδι παγιδεύτηκε στο κεχριμπάρι πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports», αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη ζωή και το κλίμα του παρελθόντος, καθώς και για την εξέλιξη των δασών.

Το κεχριμπάρι μπορεί να διατηρήσει φυτά και ζώα σε εξαιρετική κατάσταση για εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι σπάνια και δεν ξεπερνούν τα δέκα χιλιοστά σε μέγεθος, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Το συγκεκριμένο βρέθηκε πριν από περίπου 150 χρόνια στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στο Καλίνινγκραντ, όπου εξορύσσεται το λεγόμενο «κεχριμπάρι της Βαλτικής» από ένα στρώμα ιζήματος που ονομάζεται «γαλάζια γη». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κεχριμπαριού στον κόσμο. Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, η ηλικία της «γαλάζιας γης» και του κεχριμπαριού, είναι 38 έως 34 εκατομμυρίων ετών.

Αρχικά, οι επιστήμονες είχαν αναγνωρίσει το λουλούδι ως ένα είδος καμέλιας, αλλά αργότερα αμφισβητήθηκε αυτή η εκτίμηση. Τώρα, οι ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά λεπτομερώς το λουλούδι και ανακάλυψαν πολυάριθμους κόκκους γύρης που είχαν ξεφύγει από τους στήμονες του παγιδευμένου άνθους.

«Το να βρούμε ένα τόσο μεγάλο λουλούδι διατηρημένο σε κεχριμπάρι, το οποίο επιπλέον απελευθερώνει τη γύρη του ακριβώς τη στιγμή που εγκλωβίζεται στη ρητίνη, είναι εξαιρετικό», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες εξήγαγαν γύρη από το δείγμα και η ανάλυσή τους έδειξε ότι το λουλούδι ανήκει στο γένος Symplocos.

«Σαν χρονοκάψουλα»

«Τέτοια φυτικά ευρήματα είναι σαν μια χρονοκάψουλα– μας επιτρέπουν να ανακατασκευάσουμε τη βλάστηση σε διάφορα στάδια της ιστορίας της Γης», δήλωσε ο Hofmann.

Το απολίθωμα του άνθους είναι η πρώτη καταγραφή του γένους Symplocos σε κεχριμπάρι της Βαλτικής. Μαζί με άλλα φυτικά ευρήματα διατηρημένα σε κεχριμπάρι, το συγκεκριμένο λουλούδι αποκαλύπτει τη σχέση της χλωρίδας του Βαλτικού Κεχριμπαρένιου Δάσους με τα αειθαλή φυλλοβόλα και μικτά δάση της σημερινής Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, έγραψαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Independent, ORF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος