Θαμμένες νάρκες ανιχνεύονται από βακτήρια που λάμπουν

Ένα νέο σύστημα εξ αποστάσεως εντοπισμού ναρκών, το οποίο χρησιμοποιεί φθορίζοντα βακτήρια που φέγγουν όταν πέφτουν πάνω τους ακτίνες λέιζερ, ανέπτυξαν επιστήμονες στο Ισραήλ.

Οι ειδικοί ψάχνουν νέες τεχνολογίες για την ανίχνευση, με ασφάλεια, των θαμμένων ναρκών. Δεδομένου ότι οι τωρινές τεχνικές εντοπισμού δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ομάδες εξουδετέρωσης των ναρκών συχνά διακινδυνεύουν τις ζωές τους ή υφίστανται ακρωτηριασμό ακόμα και σήμερα.

Οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμσον Μπέλκιν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής Σίλμπερμαν, ανέπτυξαν ένα σύστημα που συνδυάζει λέιζερ και μικροοργανισμούς για να χαρτογραφήσει από μακριά τα ναρκοπέδια: Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια -που εκπέμπουν ένα φθορίζον σήμα, όταν έρχονται σε επαφή με τις εκρηκτικές πτητικές ουσίες, που διαρρέουν από όλες τις νάρκες ξηράς– βοηθούν στον εντοπισμό τους από απόσταση.

Τα βακτήρια είναι κλεισμένα μέσα σε μικρά σφαιρίδια από πολυμερές υλικό, τα οποία διασκορπίζονται στην επιφάνεια του ναρκοπεδίου. Ένα σύστημα σάρωσης με ακτίνες λέιζερ εντοπίζει σε ποια σημεία λάμπει το χώμα, εκεί όπου τα μικρόβια έχουν «συναντηθεί» με τη νάρκη που βρίσκεται θαμμένη από κάτω.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς πρέπει να βελτιωθεί τόσο η ευαισθησία και η σταθερότητα των βακτηρίων, όσο και η ταχύτητα σάρωσης με λέιζερ. Ακόμα, χρειάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία να γίνει μικρότερη σε μέγεθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος