Θαλάσσιο drone επιβίωσε από μεγάλο τυφώνα και κατέγραψε βίντεο

Οι «κυνηγοί τυφώνων» πετούν τακτικά στην καρδιά ισχυρών καταιγίδων για περισσότερα από 50 χρόνια, συλλέγοντας δεδομένα. Τώρα έχουν έναν νέο συνεργάτη, ο οποίος θα βρίσκεται στο νερό και θα παρακολουθεί την καταιγίδα από το επίπεδο της θάλασσας.

Πρόκειται για το Saildrone, ένα θαλάσσιο αυτόνομο σκάφος, η τεχνολογία του οποίου, έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το εσωτερικό των τυφώνων.

Η εταιρεία Saildrone-η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί έναν στόλο από μη επανδρωμένα οχήματα στον κόσμο- συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), για την καλύτερη μελέτη των τυφώνων και του περιβάλλοντος γύρω τους.

«Αυτό που καθορίζει την ένταση των τυφώνων είναι η μεταφορά θερμότητας και υγρασίας από τον ωκεανό στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίον συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τζένκινς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Saildrone, Inc.

«Έτσι, αν μπορούμε να μετρήσουμε πόση ποσότητα υπάρχει στον ωκεανό και να κατανοήσουμε τις φυσικές αρχές του τρόπου με τον οποίο μεταφέρεται αυτή η θερμότητα, τότε θα συμπληρωνόταν το κομμάτι που λείπει από τα μοντέλα μας».

Η ελπίδα τους είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγουν θα βοηθήσουν τις προβλέψεις για τους τυφώνες στο μέλλον.

Ένα Saildrone 7 μέτρων μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα έως και ένα χρόνο. Το αυτόνομο όχημα τροφοδοτείται από τον άνεμο και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εισέλθει σε μερικά από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα της Γης.

Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση του πυθμένα του ωκεανού στη Φλόριντα για να βοηθήσουν στις προβλέψεις για τις καταιγίδες, σε αποστολές για την  κλιματική αλλαγή και τώρα περιηγούνται στην ανοιχτή θάλασσα για να ερευνήσουν τους τυφώνες. Αυτή την εποχή των τυφώνων, πέντε Saildrones βρίσκονται στον Ατλαντικό σε σημεία που έχουν προκαθοριστεί από τη NOAA.

Ο τυφώνας Σαμ, ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει δημιουργηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το 2021, ήταν η πρώτη αποστολή του Saildrone. Ο Σαμ ήταν τυφώνας κατηγορίας 4 κατά τη διάρκεια της αποστολής, με αποτέλεσμα το Saildrone να παλεύει με κύματα ύψους 50 μέτρων και ανέμους ταχύτητας άνω των 193 χλμ./ώρα.

«Ήταν μεγαλύτερος από ό,τι περιμέναμε και ελπίζαμε, αλλά ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Βγήκαμε αλώβητοι από αυτή την καταιγίδα, γεγονός που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα από μηχανικής άποψης», δήλωσε ο Τζένκινς.

Ο τυφώνας έχει έκτοτε μετακινηθεί βόρεια και βρίσκεται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, φέρνοντας γιγαντιαία κύματα σε μέρη τόσο μακριά όσο οι Μπαχάμες και οι ανατολικές ΗΠΑ. Η καταιγίδα αναμένεται να επηρεάσει και τη Γροιλανδία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η αποστολή του Saildrone θα συνεχιστεί και οι επιστήμονες ελπίζουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα ώστε να στείλουν και άλλα μη επανδρωμένα σκάφη στον Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μεξικού, για να συλλέξουν δείγματα από τις καταιγίδες και κρίσιμα δεδομένα από την επιφάνειά τους, για να συμπληρώνουν τις πληροφορίες που συλλέγουν οι «κυνηγοί τυφώνων», οι οποίοι θα συνεχίσουν να πετούν μέσα από αυτές.

Πολλές φορές τα Saildrones θα πλέουν ακριβώς κάτω από τα αεροπλάνα των τυφώνων.

«Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας», εξήγησε ο Τζένκινς. «Τα αεροπλάνα προσπαθούν να πάρουν μια ακριβή μέτρηση της πίεσης από το κέντρο της καταιγίδας, κάτι που κάνουν πολύ καλά. Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε τη δυναμική της επιφάνειας. Παίρνουμε περίπου 20 πρόσθετες μετρήσεις που περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική κατανόηση των τυφώνων. Έτσι λαμβάνουμε διαφορετικά είδη μεταβλητών», πρόσθεσε ο Τζένκινς.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος