Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Array

Αδιαμφισβήτητα, ο χώρος των ψηφιακών παιχνιδιών αποκτά νέες διαστάσεις, μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα βιντεοπαιχνίδια δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικά ένα χώρο διασκέδασης που προσελκύει το νεανικό ακροατήριο. Από τα βίντεο κλαμπ μέχρι το playstation και το Netflix τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλάζουν, εξελίσσονται και πλέον απευθύνονται και σε ακροατήρια μεγαλύτερης ηλικίας. Στη σημερινή εποχή, οι συνδρομητικές πλατφόρμες εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία που γνωρίζουν τα βιντεοπαιχνίδια και τη μετουσιώνουν σε μια δεξαμενή αποδοχών.

Νέα εποχή από τις συνδρομητικές πλατφόρμες

Το Netflix εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στα πεδία δραστηριοποίησης του, επενδύοντας στον τομέα των ηλεκτρονικών παχνιδιών. Η εν λόγω πλατφόρμα θα εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία της προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Τα κινητά τηλέφωνα στεγάζουν το νέο επιχειρηματικό πρότζεκτ του Netflix, όπου οι χρήστες μπορούν να παίζουν παιχνίδια με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα σε μια συσκευή που βρίσκεται διαρκώς στην τσέπη τους. Τα παιχνίδια είναι διαθέσιμα και σε συσκευές iOS, αλλά και σε συσκευές Android.

Το Netflix δεν απαιτεί κάτι περαιτέρω πέρα από την εγγραφή που έχει κάνει ο χρήστης για να παρακολουθεί καθημερινά ταινίες και σειρές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τα παιχνίδια δεν θα είναι προσβάσιμα από τα προφίλ των παιδιών, καθώς η ασφάλεια των παιδιών στον διαδικτυακό χώρο παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα να διατίθενται παιχνίδια που δεν απαιτούν πρόσβαση στο ίντερνετ, σε περίπτωση που οι παίχτες δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζει πως πολλοί παίχτες θα αφιερώνουν πολύ χρόνο στην πλατφόρμα σε ταξίδια πολλών ωρών, βάζοντας το Netflix στα απαραίτητα της βαλίτσας από την προηγούμενη μέρα. Ήδη το συνδρομητικό μέσο πραγματοποιεί ένα δυνατό μπάσιμο στην αρένα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την κυκλοφορία του παιχνιδιού “Stranger Things”, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό συνδρομητών, εκμεταλλευόμενο το «τσουνάμι» των φανατικών οπαδών της σχετικής σειράς. Το εν λόγω παιχνίδι, που θα τραβήξει την προσοχή των συνδρομητών, θα παραπέμψει το καταναλωτικό κοινό σε νέα παιχνίδια, ευχάριστα και διασκεδαστικά, περιπέτειας, στρατηγικής και εξερεύνησης, που αποτελούν μια συντροφιά και μια διαφυγή στο κινητό των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Το Disney+ από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα online μετάδοσης περιεχομένου των εταιρειών Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, αλλά και National Geographic. Σταδιακά, αναδύεται ως μια απειλή απέναντι στην αυτοκρατορία του Netflix και το μονοπωλιακό χαρακτήρα που προσδιορίζει τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Η πλατφόρμα υποστηρίζει κινητές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπολογιστές, smart τηλεοράσεις και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών
(AP Photo/Steven Senne)

Το Disney+ ακολουθεί το παράδειγμα του Netflix, εισβάλλοντας στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Αρχικά, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν προγράμματα και σειρές στην κονσόλα playstation 5, ένας χώρος που διαχρονικά αποτελεί αγαπημένη διαφυγή για τους λάτρεις των videogames. Γενικότερα, η Disney ανέκαθεν δραστηριοποιούταν στο χώρο της ψυχαγωγίας, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται να απομακρύνεται από τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Εν τούτοις, η παρακαταθήκη που έχει αφήσει της επιτρέπει να επενδύσει σε πρωτότυπες σειρές, ταινίες και παιχνίδια, μέσα από κλασικούς χαρακτήρες που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Club Penguin: Αγαπημένο παιχνίδι, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, φιλοξενείται σε αρκετές κονσόλες και το σενάριο να επιστρέψει ως μια ολοκληρωμένη σειρά κινουμένων σχεδίων φαντάζει μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Star Wars: The Force Unleashed: Παρά το γεγονός πως τα δικαιώματα του franchise των Star Wars δεν ανήκουν αποκλειστικά στη Disney, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μερικές σειρές βασισμένες στην επιτυχημένη σειρά με απώτερο σκοπό να κερδίσει μερικούς οπαδούς των Star Wars.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Epic Monkey:

Στην πραγματικότητα, οι χρήστες ταξιδεύουν στην πρώτη πραγματική επιτυχία της Disney στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Η πλοκή του παιχνιδιού ακολουθεί τον αγαπημένο, σε όλους, Mickey Mouse σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Η αλήθεια είναι πως τα βιντεοπαιχνίδια δεν αποτέλεσαν ποτέ το πιο δυνατό χαρτί της εταιρείας. Ωστόσο, η Disney θα αποκόμιζε πολλά οφέλη, αν εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναβιώσει εκπομπές και παιχνίδια βασισμένα σε δοκιμασμένες συνταγές που συνοδεύτηκαν με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν και που αγαπήθηκαν από ένα ευρύ κοινό. Με άλλα λόγια αξιοποιείται η νοσταλγία μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που μεγάλωσαν με αυτά τα παιχνίδια, τα οποία θα προσελκύσουν και την επόμενη γενιά.

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι πολλά υποσχόμενη. Στην ουσία, η έννοια των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών που βασίζονται σε βιντεοπαιχνίδια χρονολογείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το “Warcraft”, το “Angry Birds”, το  “Assassin’s Creed” αποτέλεσαν ταινίες βιντεοπαιχνιδιών μεγάλου προϋπολογισμού. Η στρατηγική η οποία ακολουθείται είναι απλή. Πλατφόρμες παγκόσμιου βεληνεκούς τοποθετούν ένα franchise που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα με σκοπό να αυξήσουν το κοινό τους το οποίο οδηγεί στην έκρηξη των κερδών. Η ιστορία δείχνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια που δοκιμάζονται στον κινηματογράφο συνοδεύονται από αρκετή «μουρμούρα», ενώ συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές προσκοδίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το franchise “Pokemon”, ωστόσο, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, τόσο ως σειρά όσο και ως βιντεοπαιχνίδι αποτέλεσε ένα ηχηρό «χαστούκι» στην δριμεία κριτική του Χόλυγουντ και αγαπήθηκε από ένα τεράστιο ακροατήριο. Άλλωστε, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Το “Star Wars” έφερε υπέρογκες ποσότητες απολαβών στα ταμεία μέσα από τον τομέα της τηλεόρασης και του gaming.

Νέες δυνατότητες

Η εξέλιξη των video games οδηγεί στην υπηρεσία των streaming παιχνιδιών.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κονσόλα, ή κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί να φιλοξενήσει τα βιντεοπαιχνίδια, δεν μένουν εγκλωβισμένοι στο περιθώριο. Η διαρκής ανάπτυξη της τεχνολογίας ενθαρρύνει την εμφάνιση υπηρεσιών, οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση σε απομακρυσμένο υλικό προκειμένου οι χρήστες να απολαμβάνουν την εμπειρία των παιχνιδιών σε οποιαδήποτε συσκευή έχουν στην κατοχή τους.

Στην ουσία, στο game streaming, οι χρήστες επισκέπτονται διαδικτυακές σελίδες οι οποίες φιλοξενούν διάφορα παιχνίδια και τους δίνεται η δυνατότητα είτε να κάνουν οι ίδιοι ζωντανή μετάδοση του παιχνιδιού που παίζουν στον υπολογιστή τους, στο ίδιο τους το σπίτι, είτε να παρακολουθούν, ως θεατές, τη δράση άλλων παιχτών που κάνουν live streaming.

Η μοναδική υποχρέωση των χρηστών είναι να έχουν στη διάθεση τους ένα μέτριο PC ή μια κινητή συσκευή για να παίξουν. Η συνταγή δεν είναι περίπλοκη. Θα χρειαστεί επιπλέον ένα χειριστήριο, όπως είναι προφανές. Το Xbox είναι μια ενδεικτική περίπτωση υπηρεσίας streaming, που γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το Twitch, επίσης βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των παιχτών για live streaming, γνωρίζοντας πολύ μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Με απλά λόγια, απλοί υπολογιστές μπορούν να μετατραπούν σε υπολογιστές παιχνιδιών με υψηλές προδιαγραφές. Μία ακόμη πλατφόρμα που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο προσκήνιο είναι η υπηρεσία βιντεοπαιχνιδιών Stadia της Google. Η πλατφόρμα αυτή καθιστά περιττές τις παιχνιδοκονσόλες. Ο χρήστης μπορεί να παίζει σε οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (υπολογιστή, τάμπλετ, smart phone), χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλοήγησης Chrome Chromecast.

Οι κονσόλες σήμερα

Οι κονσόλες αποτελούν υπολογιστικά συστήματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στη σημερινή εποχή έχουν εξελιχθεί σε συσκευές πολλαπλών χρήσεων και πολυμέσων.

Ο υπολογιστής, το “PC”, αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη πλατφόρμα, η οποία προτιμάται και από επαγγελματίες παίχτες. Η εύκολη πρόσβαση, η υψηλή γραφική ποιότητα και η εύκολη αναβάθμιση καθιστούν τον υπολογιστή ένα γοητευτικό μέσο για τους χρήστες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές που το συνοδεύουν μπορούν να αγνοηθούν.

Το κινητό τηλέφωνο, από την άλλη πλευρά, το οποίο εισβάλει στις δραστηριότητες της καθημερινότητας, εκμεταλλεύεται τις εντυπωσιακές προδιαγραφές που διαθέτουν τα smartphones στη σημερινή εποχή. Η πολύ εύκολη πρόσβαση τους και το γεγονός πως η πλειονότητα των παιχνιδιών είναι δωρεάν, δεν προσκαλούν απλά τους χρήστες, αλλά απαιτούν την προσοχή τους. Άνθρωποι, ωστόσο, που βγάζουν το ψωμί τους από τα ψηφιακά παιχνίδια δεν προσφεύγουν στα κινητά για να βρουν στέγη για τα αγαπημένα τους παιχνίδια, καθώς τα κινητά δεν περιλαμβάνουν πιο εξελιγμένα παιχνίδια.

Προτού δοθεί έμφαση στην επανάσταση που φέρνουν οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην αρένα των παιχνιδιών και τη μεταπήδηση των χρηστών στον χώρο αυτό, χρήσιμη θα ήταν μια νύξη στο VR. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα φιλοξενεί παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι δυνατότητες εμβύθισης είναι αδιαπραγμάτευτες, στις υπηρεσίες Virtual Reality τα χειριστήρια δεν ανταποκρίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ η συσκευή μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή κόπωση στους χρήστες. Ωστόσο, το Virtual Reality αναδύεται ως μια νέα νόμιμη πλατφόρμα παιχνιδιών μέσα από τα γραφικά επιτεύγματα και τις ικανότητες εμβύθισης. Μπορεί η εν λόγω πλατφόρμα να είναι απαιτητική απέναντι σε παίχτες που δε διαθέτουν ακόμη μεγάλη εμπειρία, ωστόσο το μέλλον των ψηφιακών παιχνιδιών στρέφει την προσοχή του στο VR.

Video games: Τι αλλάζει με την έλευση των συνδρομητικών υπηρεσιών

Ο παράγοντας των διαφημίσεων

Ο ρόλος των διαφημίσεων στις προαναφερθείσες πλατφόρμες και η επίδραση τους στη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού μπορεί να εξεταστεί μέσα από το παράδειγμα της Disney+. Η ίδια η Disney αναμένει ότι οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν το χαμηλότερο πακέτο, όσον αφορά την τιμή, το οποίο υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Η μειονότητα των χρηστών επιλέγει ακριβά πακέτα χωρίς διαφημίσεις. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μια συνδρομητική βαθμίδα, η οποία θα περιλαμβάνει διαφημίσεις στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Διάφορες πλατφόρμες ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν την περίπτωση να εισάγουν διαφημίσεις στο περιεχόμενο τους με σκοπό να χαμηλώσουν το κόστος προς τους πελάτες και να αυξήσουν τα κέρδη τους από μια διαφορετική πηγή. Ένα ισχυρό ποσοστών συνδρομητικών υπηρεσιών διαθέτει ένα πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει διαφημίσεις, και προσφέρει πιο χαμηλές τιμές στους καταναλωτές και ένα ακόμη πρόγραμμα, συνήθως ονομάζεται Premium, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα χωρίς να ενοχλούνται από διαφημιστικά μηνύματα, το οποίο συνοδεύεται και από ένα πιο υψηλό πακέτο τιμών.

Το Netflix σημειώνει πως έχει αρχίσει να εξετάζει μια συνδρομητική κατηγορία χαμηλότερης τιμής που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με πιθανούς συνεργάτες προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο του στον κόσμο των διαφημίσεων. Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας, Reed Hastings, αναφέρει πως ο ίδιος είναι οπαδός της λιτότητας της συνδρομής, η οποία δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει και την επιλογή αυτή να πρέπει να την κάνει ο ίδιος ο συνδρομητής.

Οι ανταγωνιστές στον χώρο, όπως το Hulu και το HBO Max, ήδη εναγκαλιάζουν την προοπτική των διαφημίσεων, προσφέροντας πακέτα που βασίζονται σε αυτές και είναι αρκετά πιο φθηνά από τις υπηρεσίες που δεν υποστηρίζουν διαφημίσεις.

Σύμφωνα με το “Statista“, τα εκτιμώμενα διαφημιστικά έσοδα του Netflix και της Disney+, παγκοσμίως από το 2023 έως το 2025, αναμένεται να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό εσόδων για τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με προβλέψεις του Ιουνίου του 2022, το Netflix αναμένεται να κερδίσει 150 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τις διαφημίσεις το 2023. Στις αρχές του 2022, η εν λόγω πλατφόρμα ανακοίνωσε στους υπαλλήλους του ότι θα εισάγει στα τέλη του έτους, στα τιμολόγιά του, βαθμίδες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις. Την ίδια στιγμή, η Disney+, ανακοίνωσε μια παρόμοια κίνηση προς την υποστηριζόμενη από διαφημίσεις ροή βίντεο. Η εταιρεία αναμένεται να αποκομίσει 596 εκατομμύρια δολάρια μέσα από τη διαφημιστική προοπτική το 2023. Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τη σημασία της ένταξης ενός διαφημιστικού πακέτου στις υπηρεσίες των συνδρομητικών μέσων. Η σημασία αυτή έγκειται τόσο στην έκρηξη των απολαβών για τις πλατφόρμες όσο και για την αναπροσαρμογή των τιμών, οι οποίες έχουν βαρύνουσα επιρροή στην τελική προτίμηση των καταναλωτών.

Το Statista αναφέρει, επιπλέον, ότι το 60% των συνδρομητών του Netflix αναμένεται ότι θα χρησιμοποιεί τη βαθμίδα που υποστηρίζεται από διαφημίσεις έως το 2027, από μόλις 7% που εκτιμάται ότι θα είναι το 2023. Η πλατφόρμα, αφού έχασε περισσότερους από 200.000 πελάτες στις αρχές του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την έναρξη μιας διαφημιστικά υποστηριζόμενης βαθμίδας στο τέλος του έτους.

Οι υπάρχουσες τιμές και οι περιορισμοί που θα επιβάλλει το Netflix στη δυνατότητα πρόσβασης πολλών χρηστών από τον ίδιο λογαριασμό έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μιας μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού. Οι διαφημίσεις και οι χαμηλότερες τιμές που θα τις συνοδεύσουν ρίχνονται στο παιχνίδι προκειμένου να απαλύνουν το κλίμα αναβρασμού στις τάξεις των φανατικών οπαδών της πλατφόρμας και των ατόμων που αγαπούν το “binge watching“, την πολύωρη και συνεχή δηλαδή παρακολούθηση επεισοδίων μιας σειράς.

Πηγές:

https://variety.com/2022/digital/news/disney-plus-advertising-plan-majorit-1235271205/

https://www.thesmujournal.ca/video-games/a-beginners-guide-to-video-games-platforms

https://www.pcmag.com/picks/the-best-game-streaming-services

https://time.com/6175837/netflix-ads-coming/

https://www.digitaltrends.com/home-theater/disney-plus-relaunches-playstation-5/

https://www.statista.com/statistics/1283686/netflix-disneyplus-ad-revenue/

Επιμέλεια: Ιάσων Λαδέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος