Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση τη Χάουγκεν για το Facebook

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διακοπή που σημειώθηκε στο Facebook, Instagram και Whats up αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών αποφάσισαν σήμερα να καλέσουν στις 8 Νοεμβρίου σε δημόσια ακρόαση με θέμα «Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών για τον αρνητικό αντίκτυπο των προϊόντων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στους χρήστες» την πρώην υπάλληλο και καταγγέλλουσα του Facebook Φράνσις Χάουγκεν.

Η Φράνσις Χάουγκεν είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική γερουσία, σε μια συγκλονιστική κατάθεση βάσει δεκάδων χιλιάδων έγγραφων από το εσωτερικό σύστημα της εταιρείας, πως ο τεχνολογικός γίγαντας του Facebook τοποθετεί το κέρδος του πάνω από το δημόσιο καλό. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Facebook μεταξύ άλλων αν και γνώριζε ότι τα προϊόντα του βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές που θα έκαναν το περιεχόμενο της κύριας πλατφόρμας του λιγότερο διχαστικό, ενώ γνώριζε πως η πλατφόρμα του χρησιμοποιούταν για να υποκινήσει  εθνική βία στην Αιθιοπία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες για τη ρύθμιση των πλατφορμών, αφού η ασφάλεια στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της τρέχουσας νομοθετικής εργασίας στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

Με τον Νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να καταπολεμήσει την ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζοντας επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να πουλήσουν περισσότερη διαφήμιση, ακόμη και αν αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την κοινωνία.  Ήδη έχουν κατατεθεί στην επιτροπή συνολικά 2297 τροπολογίες για τις ψηφιακές υπηρεσίες και 1199 για τις ψηφιακές αγορές.

Το σχέδιο συμβιβαστικών τροπολογιών θα εξεταστεί στις 27-28 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Η εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί στην ολομέλεια του Δεκέμβριου.

Η πρόσκληση για δημόσια ακρόαση με τη Φράνσις Χάουγκεν θα εμπλουτίσει σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής του ΕΚ, κα. Άννα Καβατσίνι, «τον δημοκρατικό λόγο και το τρέχον νομοθετικό έργο στις σχετικές επιτροπές», ενώ καθίσταται επείγουσα η ανάγκη να τεθούν δημοκρατικοί κανόνες για το διαδικτυακό κόσμο προς το συμφέρον των χρηστών, αφού οι αποκαλύψεις της παρέχουν λεπτομέρειες για την εγγενή σύγκρουση μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου της πλατφόρμας και των συμφερόντων των χρηστών καταδεικνύοντας ότι απαιτούνται ισχυροί κανόνες για τη μέτρηση του περιεχομένου και τις εκτεταμένες υποχρεώσεις διαφάνειας στην Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ