Τ. Οικονόμου για μαζικές απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο: Ζούμε τον θάνατο των «μονόκερων»

Ο επικεφαλής του ertnews.gr Αναστάσιος Οικονόμου μίλησε στην εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη στο ERTNEWS TV για το τι συμβαίνει με την αγορά τεχνολογίας τον τελευταίο καιρό, με τις μετοχικές αξίες πολλών εταιριών οι οποίες υποχωρούν συνεχώς, τις μαζικές απολύσεις σε Amazon και Facebook αλλά και για το πώς η Ευρώπη έχει μπει σε αυτόν τον διαδικτυακό «κόσμο» και προσπαθεί να γίνει μία δύναμη στην αγορά τεχνολογίας.

Για την πτώση των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας και τις μαζικές απολύσεις

«Ζούμε στην εποχή του θανάτου των «μονόκερων». Αυτά τα περιβόητα start-ups που θα άλλαζαν τον κόσμο, θα άλλαζαν τις οικονομίες. Κάτι το οποίο συμβαίνει, αλλά σίγουρα στην παρούσα φάση είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη. Η Amazon ετοιμάζεται για 18.000 απολύσεις, έχει απωλέσει η μετοχή της περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, κοντά στο 70% της αξίας της, που ήταν το μεγαλύτερο «πολυκατάστημα του πλανήτη». Είχαμε δει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και το Twitter και το Facebook και η Microsoft να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς και η Intel ετοιμάζεται και αυτή να κάνει απολύσεις. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι μορφοποιείται μια τάση στο σύνολο του τεχνολογικού τομέα, υπάρχουν τεράστιες απώλειες και πραγματικά αυτό το σκηνικό, αυτό το «γαϊτανάκι» που έχει ξεκινήσει δεν ξέρουμε αν θα διαμορφώσει ένα καθοδικό σπιράλ που θα συνεχίσει να ωθεί και τις εταιρείες στην πτώση και τις απολύσεις και τι άλλο θα σημάνει για το σύνολο του κλάδου».

Για το πρόστιμο «μαμούθ» που δόθηκε στο Facebook 

«Είναι πάρα πολύ βασικό, γιατί στην ουσία είναι χτύπημα στον τρόπο με τον οποίο κερδοφoρεί το Facebook. Και όταν μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο κερδοφορεί το Facebook, μιλάμε για προσωποποιημένη στοχευμένη διαφήμιση. Ήταν η μεγάλη επανάσταση που βιώσαμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τον κλάδο τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Η πολιτική επικοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε στο Facebook. Θυμίζω την υπόθεση Cambridge Analytica όπου ο Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit στηρίχθηκαν πάρα πολύ στα στοχευμένα μηνύματα και όχι μόνο, στοχοποιούσαν συγκεκριμένα κοινά, αλλά και τα μηνύματα ήταν διαμορφωμένα ανάλογα για τα συγκεκριμένα κοινά. Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος που άνοιξε αυτό τον χόρο».

Για το πώς η Ευρώπη έχει μπει στον χώρο της αγοράς τεχνολογίας μέσω της νομοθεσίας GDPR

«Η Ευρώπη έγινε ηγέτιδα σε αυτό το πεδίο και είναι δεδομένο ότι πάρα πολλές χώρες αντιγράφουν αυτή την πρακτική της Ευρώπης ή την ακολουθούν. Και σίγουρα στο κεφάλαιο αυτό της προσωποποιημένης διαφήμισης, επειδή είναι και θα έλεγα ένα τεράστιο, μια τεράστια αγορά που κινείται γύρω από αυτό, ο ρόλος της Ευρώπης μέσω του GDPR θα είναι καθοριστικός».

Για το πώς θα πρέπει η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στα κομμάτια της υψηλής τεχνολογίας

«Θα έλεγα, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, στον οποίο υστερεί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αμερικής και της Κίνας και άλλων χωρών όπως η Ινδία, η οποία πρόσφατα έχει μπει πολύ δυναμικά σε πολλά κομμάτια της υψηλής τεχνολογίας και νομίζω ότι αυτό είναι το νούμερο ένα ζητούμενο: η Ευρώπη να μπορέσει να εξελίξει και να αυξήσει την ταχύτητα του βηματισμού της».

Αν υπάρχει περίπτωση για δημιουργία εφαρμογής με περισσότερο έλεγχο διαλόγου και δημοκρατικού διαλόγου στην Ευρώπη

«Οι ευκαιρίες υπάρχουν, είναι όμως κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Είδαμε τι συνέβη με την έλευση του Facebook. Ήρθε από το πουθενά και κατέκτησε σχεδόν το χώρο στον οποίο απευθύνθηκε. Αλλά ποιο άλλο υπάρχει; Μόνο το TikTok».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος