Τα δεδομένα των χρηστών του TikTok θα παραμένουν εντός ΕΕ για να καμφθεί η δυσπιστία των Ευρωπαίων

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσπιστίας των πολιτικών, το TikTok συνεργάζεται με την εταιρεία ασφαλείας NCC Group, ιδιοκτήτρια της ολλανδικής εταιρείας Fox-IT. Η εταιρεία θα παρακολουθεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της δημοφιλούς εφαρμογής από την Κίνα.

Τα δεδομένα θα φυλάσσονται σε κέντρα δεδομένων στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Στόχος του μέτρου της TikTok είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτικών κυρίως στην Ευρώπη.

Ο φόβος είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το TikTok για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ή να διεξάγει εκστρατείες επιρροής. Η εταιρεία έχει πάντα αντικρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Πρόσφατη έρευνα της NOS Stories σε συνεργασία με ερευνητές ασφαλείας δεν αποκάλυψε καμία απόδειξη ότι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται υπερβαίνει αυτό που κάνουν άλλες εφαρμογές ή ότι οι χρήστες κατασκοπεύονται.

Απαγόρευση χρήσης στη δημόσια υπηρεσία

Στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη στο TikTok έπεσε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών στις αρχές του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εφαρμογής για τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησαν απαγορεύσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και για υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης της Ολλανδίας. Καμία άλλη γνωστή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης ή βίντεο δεν αντιμετωπίζει παρόμοια μέτρα.

Το ότι το διακύβευμα είναι υψηλό, τόνισε η ίδια η εταιρεία σε ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα για τους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για έναν τομέα για την εταιρεία μας που απαιτεί πολύ σημαντική και μακροπρόθεσμη προσοχή και επένδυση», δήλωσε ο Θίο Μπέρτραμ, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής στην Ευρώπη.

Το έργο ονομάστηκε “Project Clover”, μια αναφορά στο τριφύλλι, το σύμβολο της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του TikTok. Το σχέδιο είναι ένας «μικρός αδελφός» σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πλαίσιο της εταιρίας TikTok για να δουλεύει για την αγορά των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει μια εκτεταμένη συνεργασία με την Oracle. Όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε διακομιστές που ανήκουν στην εταιρεία, η οποία επιβλέπει επίσης τυχόν εκστρατείες επιρροής.

Όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα βρίσκονται τελικά σε τρία κέντρα δεδομένων, δύο στην Ιρλανδία και ένα στη Νορβηγία. Η διαδικασία μετακίνησης αυτών των δεδομένων έχει πλέον ξεκινήσει, δήλωσε το TikTok. Όλη η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Μέχρι τότε, και τα τρία κέντρα δεδομένων θα είναι σε λειτουργία. Εν τω μεταξύ, όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται σε διαχωρισμένα περιβάλλοντα στις ΗΠΑ.

Οθόνες παρακολούθησης δεδομένων

Ο όμιλος NCC θα παρακολουθεί τα δεδομένα 24 ώρες το 24ωρο, δήλωσε ο Στίβεν Μπέιλι, επικεφαλής του τμήματος προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας. «Θα αναζητούμε ύποπτη ή αθέμιτη κίνηση, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού αδυναμιών ασφαλείας». Στη συνέχεια, η εταιρεία θα συμβουλεύει πώς να τα διορθώσει. Η NCC θα διεξάγει επίσης «λεπτομερείς» έρευνες του πηγαίου κώδικα για να διασφαλίσει ότι εγκαθίσταται μόνο εγκεκριμένο λογισμικό.

Επιπλέον, η εταιρεία ασφαλείας διερευνά την ίδια την πλατφόρμα, μέσω των εφαρμογών που προσφέρει το TikTok για iOS και Android. Στόχος είναι να βρεθούν αδυναμίες ασφαλείας ή λανθασμένες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα. Ο Μπέρτραμ της TikTok εξέφρασε την προσδοκία ότι η NCC Group θα βρει δουλειά. Επεσήμανε επίσης ότι είναι συμβατικά καθορισμένο ότι ο όμιλος NCC Group μπορεί να διαβουλεύεται με κυβερνήσεις, χωρίς τη συμμετοχή του TikTok, για θέματα ασφάλειας.

Οι εκπρόσωποι του TikTok θα βρίσκονται αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Στόχος μας είναι να είμαστε όσο πιο εξυπηρετικοί μπορούμε, να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν την πλατφόρμα και να εξηγήσουμε πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των χρηστών μας», απάντησε ο Μπέρτραμ όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το αυριανό μήνυμα. Εξέφρασε περαιτέρω την ελπίδα ότι το να αναλάβει η NCC την ασφάλεια «προσφέρει ασφάλεια στην κυβέρνηση».

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η ολλανδική θυγατρική της NCC, η Fox-IT, εξακολουθεί να εμπλέκεται στη δουλειά που κάνει η εταιρεία ασφαλείας για το TikTok. Ένας εκπρόσωπος δεν μπορούσε να το σχολιάσει αμέσως.

Πηγή: NOS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος