Οι κτηματομεσίτες λένε ότι δεν μπορούν να φανταστούν να εργάζονται πλέον χωρίς το πρόγραμμα ChatGPT

Το ChatGPT εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες διαδικτυακών δεδομένων, προκειμένου να παράγει απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών. Έχει γράψει πρωτότυπα δοκίμια, ιστορίες, στίχους τραγουδιών και περιλήψεις ερευνητικών εργασιών που ξεγέλασαν ορισμένους επιστήμονες

Αν συναντούσατε πρόσφατα ένα σπίτι με τέσσερα υπνοδωμάτια και 3,5 μπάνια που βρισκόταν προς πώληση σε ένα ήσυχο σημείο σε δρόμο στο Σένταρ Ράπιντς της Αϊόβα, ίσως να μην το σκεφτόσασταν δεύτερη φορά για την ηλεκτρονική καταχώριση. Περιλάμβανε τυπικές περιγραφές ακινήτων όπως «ιδανικό για διασκέδαση» και «άφθονο χώρο για χαλάρωση».

Όμως ο Τζέι Τζέι Γιοχάνες, ο μεσίτης του σπιτιού, δημιούργησε την περιγραφή σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας μερικές λέξεις-κλειδιά στο ChatGPT, ένα νέο «viral» εργαλείο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει περίτεχνες απαντήσεις σε προτροπές χρηστών. Πρόκειται για μια εργασία, όπως είπε, που διαφορετικά θα του είχε πάρει μια ώρα ή και περισσότερο για να γράψει μόνος του.

«Μου γλίτωσε τόσο πολύ χρόνο», δήλωσε ο Γιοχάνες στο CNN, σημειώνοντας ότι έκανε μερικές βελτιώσεις και επεξεργασίες στο έργο του ChatGPT πριν το δημοσιεύσει. «Δεν είναι τέλειο, αλλά ήταν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Το υπόβαθρό μου είναι στην τεχνολογία και το να γράψω κάτι εύγλωττο χρειάζεται χρόνο. Αυτό το έκανε πολύ πιο εύκολο».

Ο Γιοχάνες είναι ένας από τους κτηματομεσίτες που πειραματίζονται με το ChatGPT από τότε που κυκλοφόρησε δημόσια στα τέλη Νοεμβρίου. Ορισμένοι μεσίτες κατοικιών και εμπορικών ακινήτων δήλωσαν στο CNN ότι έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο εργασίας τους, από τη σύνταξη καταχωρίσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τη σύνταξη νομικών εγγράφων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η απάντηση σε συχνές ερωτήσεις και η εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών.

Το ChatGPT εκπαιδεύεται σε τεράστιους όγκους διαδικτυακών δεδομένων, προκειμένου να παράγει απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών. Έχει γράψει πρωτότυπα δοκίμια, ιστορίες, στίχους τραγουδιών και περιλήψεις ερευνητικών εργασιών που ξεγέλασαν ορισμένους επιστήμονες. Κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι το έχουν χρησιμοποιήσει για να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να κάνουν λογιστικές εργασίες. Πέρασε ακόμη και εξετάσεις σε σχολή της Ivy League. Ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους για το ενδεχόμενο να επιτρέπει την εξαπάτηση και για τις ανακρίβειές του.

Σε λιγότερο από δύο μήνες, το ChatGPT έχει προκαλέσει συζητήσεις γύρω από τη δυνατότητά του να διαταράξει διάφορους κλάδους, από τις εκδόσεις έως τη νομική. Αλλά έχει ήδη απτό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ένας αριθμός κτηματομεσιτών σε όλη τη χώρα κάνει τη δουλειά του, όπου μεγάλο μέρος της γραπτής εργασίας μπορεί να είναι τυπολατρικό και χρονοβόρο, σε βαθμό που κάποιοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν να εργάζονται χωρίς αυτό.

Πολλές δυνατότητες και ορισμένοι περιορισμοί


Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί. Το εργαλείο, για παράδειγμα, αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με κάποια βασικά μαθηματικά. Ο Trelles δήλωσε ότι είναι χρήσιμο για προσεγγίσεις εν κινήσει, όχι για ακριβείς αριθμούς.

Ο Σερζ Ρέντα, στέλεχος εμπορικών ακινήτων και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο ακινήτων του Fordham, δήλωσε ότι ορισμένες περιπτώσεις χρήσης του ChatGPT είναι καλύτερες από άλλες. Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου για τους μεσίτες κατά τη σύνταξη καταχωρίσεων ή απαντήσεων, αλλά η αυτοματοποίηση των απαντήσεων των πελατών μπορεί να μην είναι η καλύτερη τακτική, επειδή η δημιουργία leads και το κλείσιμο συναλλαγών απαιτεί συνήθως μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Είναι προσβάσιμο σε όλους αυτή τη στιγμή επειδή είναι δωρεάν και μπορούν να πάρουν μια γεύση του πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το ισχυρό εργαλείο. Αλλά υπάρχουν σίγουρα σημαντικοί περιορισμοί», δήλωσε.

Ενώ το ChatGPT έχει προκαλέσει ένα κύμα ενδιαφέροντος μεταξύ των μεσιτών, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά ακινήτων δεν είναι εντελώς νέα. Ο ιστότοπος καταχώρισης Zillow, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για τρισδιάστατη χαρτογράφηση, δημιουργία αυτόματων κατόψεων και για το εργαλείο Zestimate, το οποίο μπορεί να σαρώσει φωτογραφίες για να δει αν ένα σπίτι έχει ξύλινα πατώματα ή συσκευές από ανοξείδωτο ατσάλι, ώστε η εκτίμηση της τιμής του να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Zillow έθεσε σε λειτουργία μια λειτουργία AI που επιτρέπει στους πιθανούς αγοραστές να πραγματοποιούν αναζητήσεις σε μια πιο φυσική γλώσσα (κάτι που έχει κατακτήσει εδώ και καιρό η Google).

Ο Ματ Κρέμερ, εκπρόσωπος της Zillow, δήλωσε ότι ο κλάδος των ακινήτων ήταν πιο αργός στην καινοτομία, αλλά «νομίζω ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερα βήματα πολύ σύντομα». Είπε ότι η Zillow δεν βλέπει σαφείς ανησυχίες με τους πράκτορες που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βοηθήσουν στην βελτίωση της δουλειάς που ήδη κάνουν και να εξοικονομήσουν χρόνο.

«Δεν προωθούμε ούτε είμαστε επιφυλακτικοί με το ChatGPT, αλλά ενδιαφερόμαστε για το πώς χρησιμοποιείται και το παρακολουθούμε», δήλωσε.

Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το εργαλείο θα γίνει βασικός πυλώνας στα ακίνητα, ο μεσίτης Γιοχάνες πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη γενικά θα μεταμορφώσει τον κλάδο του και τους άλλους.

«Μπορεί να μην είναι με το ChatGPT», είπε, «αλλά πιστεύω ότι κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτή θα γίνει μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε τη ζωή μας».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος