Ερευνητές ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναπτύσσουν έναν νέο τρόπο εξερεύνησης των ωκεανών του κόσμου: ένα τηλεχειριζόμενο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να μεταδώσει την αίσθηση στους χειριστές του.
«Το OceanOne είναι ένα μοναδικό είδος υποβρύχιου ρομπότ που επιτρέπει στους ερευνητές να φτάσουν πέρα από εκεί που μπορούν να φτάσουν οι ανθρώπινοι δύτες», δήλωσε ο Oussama Khatib, διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής του Στάνφορντ.
Με την ονομασία OceanOneK, το ρομπότ είναι μια εξελιγμένη έκδοση του OceanOne, το οποίο το 2016 βούτηξε 100 μέτρα στη Μεσόγειο για να εξερευνήσει ένα ναυάγιο του 1664. Το «OneK» αντικατοπτρίζει την ικανότητά του να καταδύεται σε βάθος 1.000 μέτρων.
Το 2022, το OceanOneK πραγματοποίησε αρκετές αποστολές στη Μεσόγειο, όπου εξερεύνησε διάφορα βυθισμένα σκάφη, μεταξύ των οποίων δύο αεροπλάνα, ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ένα ρωμαϊκό ναυάγιο που χρονολογείται από το 200 μ.Χ. Αυτή η αποστολή έφτασε στο μέγιστο βάθος των 852 μέτρων, όπου το ρομπότ μπόρεσε να τοποθετήσει μια αναμνηστική πλάκα στον πυθμένα της θάλασσας.
Το OceanOneK συνδέεται με ένα σκάφος στην επιφάνεια του νερού, το οποίο στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο και να επιτρέψει σε απομακρυσμένους χρήστες να το ελέγχουν. Οι χρήστες «αισθάνονται» αυτό που αγγίζει το ρομπότ χρησιμοποιώντας μια απτική διεπαφή.
“Το πρόβλημα με τις περισσότερες μηχανές είναι ότι δεν έχουν τον τρόπο να αλληλεπιδρούν. Δεν έχουν τα χέρια και αυτό είναι το μοναδικό σε αυτό το μηχάνημα“, πρόσθεσε ο Khatib.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος