Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι υποδέχτηκε τον «παλιό φίλο» Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κινέζου ηγέτη με δυτικό επιχειρηματία εδώ και χρόνια.

Ο Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, βρίσκεται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα για το πρώτο του ταξίδι στην κινεζική πρωτεύουσα από το 2019, πριν από την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Σι κάλεσε τον Γκέιτς να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, υποδεχόμενος θερμά τον μεγιστάνα της τεχνολογίας. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω. Δεν έχουμε συναντηθεί για περισσότερα από τρία χρόνια και είστε ένας παλιός μας φίλος», είπε ο Σι, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι συνέχισε λέγοντας στον Γκέιτς ότι είναι «ο πρώτος Αμερικανός φίλος που βλέπω φέτος».

«Πιστεύω πάντα ότι τα θεμέλια της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στους ανθρώπους. Εναποθέτω την ελπίδα μου στον αμερικανικό λαό», ανέφερε ο Κινέζος ηγέτης.

Η τελευταία επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι εντάσεις κορυφώνονται για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων ημιαγωγών, τις επιδρομές Κινέζων αξιωματούχων σε διεθνείς εταιρείες και τους αυξημένους φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Η συνάντηση του Γκέιτς με τον ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου το ίδρυμα της οικογένειάς του δεσμεύτηκε να διαθέσει 50 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα στην Κίνα για την ανακάλυψη φαρμάκων και τη θεραπεία «μολυσματικών ασθενειών όπως η φυματίωση και η ελονοσία, οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους του κόσμου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος Γκέιτς.

Ο επιχειρηματίας είναι ένας από τους σημαντικότερους ξένους επιχειρηματίες που έχουν καταφέρει να διαπρέψουν στην Κίνα, με τη Microsoft να είναι ένας από τους μοναδικούς δυτικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που διατηρούν παρουσία εκεί, καθώς άλλοι έχουν αποκλειστεί. Η εταιρεία έχει ένα ερευνητικό εργαστήριο με τεράστια επιρροή στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Γκέιτς απολάμβανε καλές σχέσεις με τον Σι. Στις αρχές του 2020, ο Κινέζος ηγέτης του έστειλε προσωπικά μια ευχαριστήρια επιστολή για την αποστολή έκτακτης χρηματοδότησης στη χώρα για την καταπολέμηση του Covid-19.

Τεταμένες στιγμές

Όμως οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν χαλάσει πρόσφατα. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft προειδοποίησε ότι οι κινεζικοί κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερ πιθανόν να επιδιώκουν δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη «διακοπή κρίσιμων επικοινωνιών» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας-Ειρηνικού σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης ΗΠΑ-Κίνας.

Οι Κινέζοι χάκερς δραστηριοποιούνται από τα μέσα του 2021 και στοχοποίησαν οργανισμούς κρίσιμων υποδομών στην αμερικανική επικράτεια Γκουάμ και σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο εκστρατείας κατασκοπείας και συλλογής πληροφοριών, ανέφερε η Microsoft σε έκθεσή της. Οι οργανισμοί που είχαν ως στόχο οι χάκερς καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της κυβέρνησης.

Σε μια ξεχωριστή προειδοποίηση του Μαΐου, το FBI, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι χάκερς θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις ίδιες μυστικές τεχνικές εναντίον κρίσιμων τομέων “παγκοσμίως”.

Το Πεκίνο αντέδρασε τότε στους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους «συλλογική εκστρατεία παραπληροφόρησης του συνασπισμού Five Eyes» – αναφερόμενο στην ομάδα ανταλλαγής πληροφοριών που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι υπηρεσίες ασφαλείας των οποίων εξέδωσαν από κοινού τη συμβουλευτική.

Η επίσκεψη του Γκέιτς πραγματοποιείται επίσης ένα μήνα μετά την τελευταία υποχώρηση της LinkedIn από την Κίνα. Τον Μάιο, το κοινωνικό δίκτυο που ανήκει στη Microsoft ανακοίνωσε ότι καταργεί περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας και κλείνει την εφαρμογή καριέρας του στην ηπειρωτική Κίνα.

Το LinkedIn ήταν η τελευταία μεγάλη δυτική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που εξακολουθούσε να λειτουργεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν και θα διατηρήσει την παρουσία της εκεί, η εταιρεία είχε ήδη κάνει στροφή κλείνοντας την τοπική έκδοση της υπηρεσίας της το 2021 για μια νέα, αποκλειστικά κινεζική πλατφόρμα, επικαλούμενη ένα δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας. Τώρα και αυτή η νέα πλατφόρμα θα καταργηθεί σταδιακά.

Ο Γκέιτς παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως πρόεδρος της Microsoft πριν από σχεδόν μια δεκαετία και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2020.

Ο Γκέιτς επικεντρώνεται κυρίως στο ταξίδι του «για να επισκεφθεί συνεργάτες που εργάζονται σε παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας και της ανάπτυξης» με το ομώνυμο ίδρυμα της οικογένειάς του για περισσότερο από μια δεκαετία, όπως ανέφερε στο Twitter.

Το ταξίδι του Γκέιτς στην Κίνα είναι το τελευταίο σε μια σειρά πρόσφατων επισκέψεων παγκόσμιων επιχειρηματιών.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος