Ο Έλληνας δημιουργός του Zero-G στην ΕΡΤ – Σχεδιάζει μαχαιροπήρουνα για τους αστροναύτες (video)

Για την καινοτόμο ιδέα του να δημιουργήσει μαχαιροπήρουνα για… τους αστροναύτες μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Νικόλας Γραφάκος, απόφοιτος του Royal College of Art και του Imperial College στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μίλησε για την συλλογή δημιούργησε και επινόησε, η οποία περιλαμβάνει τρία προϊόντα για το φαγητό: Κουτάλι, δοχείο για υγρά και πακέτα φαγητού, αντί για πιάτα.

Ο Νικόλας Γραφάκης σχεδίασε μάλιστα κουτάλι, με το οποίο ο αστροναύτης θα μπορεί να τρώει και στερεά τροφή, κι όχι μόνο χυλούς.

Όπως εξηγεί, η στόχευση του project, δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στο τελικό προΪόν (στο κουτάλι ή σε άλλο σκεύος που θα χρησιμοποιηθεί στο διάστημα), αλλά αφορά περισσότερο στη μέθοδο την οποία χρησιμοποιούμε για να σχεδιάσουμε τα προϊόντα και γενικά τα εργαλεία για τη ζωή του αστροναύτη μέσα στο διαστημόπλοιο.

Όπως εξηγεί, σε μεγαλύτερα ταξίδια, θα χρειασθεί να δώσουμε σημασία σε μικρότερες λεπτομέρειες και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που άπτονται της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης ενός ανθρώπου που θα ζήσει μέσα σε διαστημόπλοιο για παραπάνω από 6 μήνες.

«Το θέμα είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίον σχεδιάζαμε τα αντικείμενα για να υποστηρίξουμε τη ζωήτων αστροναυτών στο διάστημα είναι μέχρι σήμερα, καθαρά μηχανολογικός: Φροντίζαμε δηλαδή να είναι τα αντικείμενα αυτά λειτουργικά σωστά, να μπορούν να υπάρξουν και να αντέξουν στο διάστημα και να είναι ασφαλή. Μέχρι σήμερα εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους στη χρήση των εργαλείων κλπ που έχουμε ήδη κατασκευάσει, αντί να ξεκινάμε από τον άνθρωπο και να συμπεριλαμβάνουμε τις ανάγκες του στο σχεδιασμό πραγμάτων για το διάστημα: Και για μικρά ταξίδια μέχρι τώρα, αυτό ήταν επαρκές.
Για μεγαλύτερα ταξίδια όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων» εξηγεί σχετικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος