Νόμος για τις ψηφιακές αγορές: «Τέλος» σε αθέμιτες πρακτικές των κολοσσών – Θα οριστούν κανόνες για Google, Amazon, Facebook, Apple

Ο τερματισμός των αθέμιτων πρακτικών μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, όπως οι Google, Amazon, Facebook, Apple επιχειρείται με την κατάθεση στο Ευρωκοινοβούλιο του σχεδίου Νόμου για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act).

Με τον εν λόγω νόμο, προωθούνται:

  • Νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις με άμεση ισχύ για τις μεγάλες πλατφόρμες που λειτουργούν ως “ρυθμιστές πρόσβασης” (gatekeepers)
  • Συντονισμένη επιβολή υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές
  • Περιορισμοί στις «δολοφονικές εξαγορές»
  • Ελάχιστο επίπεδο προστίμων 4% έως και 20% του συνολικού κύκλου εργασιών

Το σχέδιο νόμου εντάσσει στη «μαύρη λίστα» ορισμένες πρακτικές των μεγάλων πλατφορμών και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί έρευνες στην αγορά και να επιβάλει κυρώσεις για μη συμμορφούμενες συμπεριφορές.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών υιοθέτησε στο Ευρωκοινοβούλιι την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, με 42 ψήφους υπέρ, δύο κατά και μία αποχή τη θέση της σχετικά με την πρόταση νόμου για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος ορίζει κανόνες σχετικά με το τι θα επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι οι εταιρείες με καθεστώς «ρυθμιστή πρόσβασης», στην ΕΕ.

Ο φάκελος για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος