Ξεχάστε την Αποκάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης – Oι πραγματικοί κίνδυνοι είναι ήδη εδώ

Δύο εβδομάδες αφότου μέλη του Κογκρέσου ρώτησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, σχετικά με το ενδεχόμενο τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να διαδώσουν παραπληροφόρηση, να διαταράξουν τις εκλογές και να εκτοπίσουν θέσεις εργασίας, ο ίδιος και άλλοι στον κλάδο δημοσιοποίησαν μια πολύ πιο τρομακτική πιθανότητα: μια πιθανή Αποκάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Άλτμαν, η εταιρεία του οποίου βρίσκεται πίσω από το εργαλείο ChatGPT, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind Ντέμη Χασάμπη, τον τεχνικό διευθυντή της Microsoft Κέβιν Σκοτ και δεκάδες άλλους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και ηγέτες επιχειρήσεων υπέγραψαν τον περασμένο μήνα μια επιστολή μιας πρότασης που αναφέρει «Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Η αυστηρή προειδοποίηση καλύφθηκε ευρέως από τον Τύπο, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δείχνει την ανάγκη να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη τέτοια αποκαλυπτικά σενάρια. Όμως, αναδεικνύει επίσης μια σημαντική δυναμική στη Σίλικον Βάλεϊ αυτή τη στιγμή: Κορυφαία στελέχη σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας λένε ταυτόχρονα στο κοινό ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιφέρει την εξαφάνιση του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν να επενδύσουν και να αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία σε προϊόντα που απευθύνονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η δυναμική αυτή διαδραματίστηκε πρόσφατα και αλλού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τέσλα Έλον Μασκ, για παράδειγμα, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη τον Απρίλιο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην «καταστροφή του πολιτισμού». Ωστόσο, εξακολουθεί να εμπλέκεται βαθιά στην τεχνολογία μέσω επενδύσεων σε ολόκληρη την εκτεταμένη επιχειρηματική του αυτοκρατορία και έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν αντίπαλο στις προσφορές Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft και της Google.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι η εστίαση της προσοχής σε μακρινά σενάρια μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις πιο άμεσες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους και τις κοινότητες μια νέα γενιά ισχυρών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης, της διαιώνισης προκαταλήψεων και της δυνατότητας διακρίσεων σε διάφορες υπηρεσίες.

«Τα κίνητρα φάνηκαν να είναι μικτά», δήλωσε στο CNN ο Γκάρι Μάρκους, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον των νομοθετών μαζί με τον Άλτμαν τον περασμένο μήνα. Ορισμένα από τα στελέχη είναι πιθανότατα «να ανησυχούν πραγματικά για το τι έχουν εξαπολύσει», είπε, αλλά άλλοι μπορεί να προσπαθούν να εστιάσουν την προσοχή σε «αφηρημένες δυνατότητες για να αποσπάσουν την προσοχή από τις πιο άμεσες δυνατότητες».

Εκπρόσωποι της Google και της OpenAI δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης θα λύσουν πολύ περισσότερες προκλήσεις από όσες παρουσιάζουν, αλλά είμαστε επίσης συνεπείς στην πεποίθησή μας ότι όταν δημιουργείς τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, πρέπει επίσης να διασφαλίζεις ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα».

Στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Άλτμαν δήλωσε επίσης ότι η δυνατότητα χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων και τη στοχευμένη παραπληροφόρηση ήταν μεταξύ των «τομέων που με ανησυχούν περισσότερο».

Ακόμη και σε πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες. Τα ίδια εργαλεία έχουν καταγγελθεί ότι προσφέρουν λανθασμένες απαντήσεις σε προτροπές χρηστών, «παραισθήσεις» απαντήσεων και δυνητικά διαιωνίζουν φυλετικές και έμφυλες προκαταλήψεις.

Η Έμιλι Μπέντερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, δήλωσε στο CNN ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί να θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις προκαταλήψεις που έχουν ενσωματωθεί στα δεδομένα τους, αλλά και από τους σχετικούς ισχυρισμούς για τον τρόπο εκπαίδευσης των συστημάτων τους.

Επιρροή στις ρυθμιστικές Αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι το πραγματικό κοινό για το οποίο προορίζονται τα μηνύματα καταστροφής της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Όπως το θέτει η Μπέντερ, τα στελέχη ουσιαστικά λένε: «Αυτό το πράγμα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο και είμαστε οι μόνοι που καταλαβαίνουμε πώς να το περιορίσουμε».

Κρίνοντας από την εμφάνιση του Άλτμαν στο Κογκρέσο, αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει. Ο Άλτμαν φάνηκε να κερδίζει την Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες των νομοθέτων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη – μια τεχνολογία που πολλοί στο Κογκρέσο προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν, προσφέροντας προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Αυτή η προσέγγιση της ρύθμισης θα ήταν «εξαιρετικά προβληματική», δήλωσε η Μπέντερ. Θα μπορούσε να δώσει στη βιομηχανία επιρροή πάνω στις ρυθμιστικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με το να την κρατούν υπόλογη και επίσης να αφήσει έξω τις φωνές και τη συμβολή άλλων ανθρώπων και κοινοτήτων που βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας.

«Εάν οι ρυθμιστικές αρχές προσανατολίζονται προς τους ανθρώπους που κατασκευάζουν και πωλούν την τεχνολογία ως οι μόνοι που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την κατανοήσουν και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ρύθμιση, θα χάσουμε πραγματικά κάτι», δήλωσε η Μπέντερ.

Η Μπέντερ επίσης ανέφερε ότι προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να λέει στους ανθρώπους ότι «αυτά τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο έξυπνα από ό,τι είναι». Όπως είπε, αυτό συμβαίνει επειδή «είμαστε τόσο έξυπνοι όσο είμαστε» και ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε τη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των απαντήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη, «είναι στην πραγματικότητα με το να φανταζόμαστε ένα μυαλό πίσω από αυτήν».

Τελικά, η Μπέντερ έθεσε ένα απλό ερώτημα προς την τεχνολογική βιομηχανία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη: «Αν πιστεύουν ειλικρινά ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει την εξαφάνιση του ανθρώπου, τότε γιατί δεν σταματούν;».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος