Η Sony δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με την εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft

Η εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από την Microsoft θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη Sony.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας της κονσόλας PlayStation, βασικού αντιπάλου του Xbox της Microsoft, σημείωσαν πτώση σχεδόν 13% στο χρηματιστήριο του Τόκιο, την Τετάρτη (19/1), μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν η χειρότερη πτώση στην τιμή της μετοχής της Sony από το 2008, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Refinitiv.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Microsoft και της Sony μαίνεται εδώ και δεκαετίες με τις δυο εταιρείες να κυκλοφορούν αναβαθμισμένες εκδόσεις των κονσολών Xbox και PlayStation, προσπαθώντας να δελεάσουν τους video gamers με αποκλειστικούς τίτλους και χαρακτηριστικά.

Η Microsoft κατέχει ήδη επιτυχημένες σειρές όπως το Halo, αλλά η συμφωνία με την Activision Blizzard θα προσθέσει στη βιβλιοθήκη της δημοφιλείς σειρές όπως το Call of Duty και το World of Warcraft, και θα προσελκύσει σχεδόν 400 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς παίκτες.

Με την εξαγορά αυτή, η Microsoft θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως βάσει εσόδων, πίσω από την Tencent και τη Sony.

Σχεδόν το 30% των εσόδων της Sony προέρχεται από διαδικτυακά παιχνίδια και υπηρεσίες, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση κερδών της εταιρείας. Οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι η Sony θα υστερεί σε σχέση με τη Microsoft σε περιεχόμενο παιχνιδιών, ειδικά αν ορισμένοι από τους τίτλους της Activision γίνουν αποκλειστικοί για τα συστήματα της Microsoft, σύμφωνα με τον αναλυτή Καζουνόρι Ίτο της εταιρείας Morningstar Research.

«Η απόκτηση αποκλειστικών βιντεοπαιχνιδιών είναι το κλειδί», δήλωσε ο αναλυτής στο CNN Business, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν συνδρομητικά μοντέλα.

Η Microsoft σκόπευε να προσθέσει και άλλους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν περισσότεροι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι και τα παιχνίδια ήταν μια ακόμη πιο ελκυστική επιλογή ψυχαγωγίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Microsoft εξαγόρασε τη ZeniMax, τη μητρική εταιρεία της Bethesda Softworks, τα στούντιο της οποίας έχουν κυκλοφορήσει franchises, όπως τα Elder Scrolls, Fallout και Doom.

Ενώ το τελευταίο PlayStation 5 θεωρείται πιο δημοφιλές από τη σειρά X του Xbox, η Sony δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι που να ανταγωνίζεται την συνδρομητική υπηρεσία Cloud Game Pass της Microsoft, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν μια επιλογή παιχνιδιών έναντι μηνιαίας συνδρομής. Η Microsoft δήλωσε την Τρίτη (18/1) ότι έχει πάνω από 25 εκατομμύρια συνδρομητές στο Game Pass και ότι «θα προσφέρει όσα περισσότερα παιχνίδια της Activision Blizzard μπορεί», στις εκδόσεις Xbox και PC της υπηρεσίας.

Αναλυτής της Macquarie δήλωσε ότι «η ίδια η Sony αναγνωρίζει τα μακροπρόθεσμα όρια μιας επιχείρησης βιντεοπαιχνιδιών με επίκεντρο την κονσόλα», αλλά η στροφή σε μια νέα στρατηγική μπορεί να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις από την ιαπωνική εταιρεία.

«Θεωρούσαμε ότι η συνολική στρατηγική της για τα παιχνίδια/ψυχαγωγία ήταν συντηρητική», έγραψαν οι αναλυτές την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι μπορεί να έχει αποδυναμωθεί από τις «παράλληλες δεσμεύσεις της εταιρείας σε άλλες επιχειρήσεις και εξαγορές», συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Sony αντιμετωπίσει την επιθετική κίνηση της Microsoft με μια εξίσου επιθετική κίνηση, αλλά το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσαν οι αναλυτές της Macquarie.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ήδη για το ποια εταιρεία θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα εξαγοραστεί. Η Wall Street φαίνεται να πιστεύει ότι θα είναι η Electronic Arts, η οποία κατασκευάζει το εξαιρετικά δημοφιλές franchise ποδοσφαιρικών βιντεοπαιχνιδιών Madden NFL.

Η Sony αναμένει ότι τα παιχνίδια της Activision θα παραμείνουν multiplatform

Σήμερα (20/1) η Sony έκανε τις πρώτες δηλώσεις για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, σχετικά με το μέλλον των βιντεοπαιχνιδιών όπως το Call of Duty στις κονσόλες PlayStation.

«Αναμένουμε ότι η Microsoft θα τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα παιχνίδια της Activision θα είναι multiplatform», δήλωσε εκπρόσωπος της Sony στη Wall Street Journal.

Η διατύπωση αυτής της δήλωσης δεν είναι και τόσο οριστική. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Sony θα περίμενε από τη Microsoft να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες σχετικά με τα παιχνίδια του PlayStation, όπως έκανε όταν κυκλοφόρησε το αποκλειστικό για την κονσόλα PS5 Deathloop μετά την εξαγορά της Bethesda Softworks από τη Microsoft. Μόλις λήξουν οι υπάρχουσες συμφωνίες, η Microsoft θα μπορέσει να επιδιώξει την αποκλειστικότητα του Xbox για τα franchises που αποκτά.

Το Call of Duty θα είναι αποκλειστικό για το Xbox;

Το μεγάλο ερώτημα είναι γύρω από το Call of Duty. Το franchise είναι εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στο Xbox όσο και στο PlayStation, αλλά η Sony έχει συνάψει συμφωνία μάρκετινγκ για το Call of Duty με την Activision, για περισσότερα από πέντε χρόνια.

«Το PlayStation είναι το νέο σπίτι του Call of Duty», δήλωσε ο πρώην CEO του PlayStation, Άντριου Χάουζ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Sony στην E3 2015. Η Sony αποκάλυψε τον Νοέμβριο ότι το Call of Duty: Black Ops Cold War ήταν το δεύτερο παιχνίδι PS5 πιο δημοφιλές παιχνίδι το 2021, μετά το Fortnite. Το Call of Duty εξασφάλισε επίσης και τις δύο πρώτες θέσεις στις πωλήσεις παιχνιδιών στις ΗΠΑ για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με την NPD, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπό του στην αγορά.

Μόλις κλείσει η συμφωνία της Microsoft με την Activision Blizzard, το μέλλον του Call of Duty στο PlayStation είναι αμφίβολο. Μετά την εξαγορά της Bethesda από τη Microsoft, το Starfield έγινε αποκλειστικό για Xbox και PC. Επιπλέον, ο CEO της Microsoft Gaming, Φιλ Σπένσερ, άφησε να εννοηθεί ότι το The Elder Scrolls VI θα είναι επίσης αποκλειστικό για το Xbox.

«Τα παιχνίδια της Activision Blizzard παίζονται σε διάφορες πλατφόρμες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις κοινότητες», δήλωσε ο Σπένσερ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ένα μέλλον όπου η Microsoft διατηρεί το Call of Duty: Warzone σε πολλές πλατφόρμες, αλλά όλα τα μελλοντικά παιχνίδια Call of Duty θα είναι αποκλειστικά για το Xbox.

ΠΗΓΗ: CNN, The Verge

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος