«Προσοχή σε εξανθήματα»: Η πρώτη προειδοποίηση σε κοινωνικό δίκτυο για την ευλογιά των πιθήκων – Το μήνυμα στο Grindr

Μια προειδοποίηση για την ευλογιά των πιθήκων σε ευρωπαίους χρήστες έστειλε το Grindr, ένα από τα πλέον δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται, ο ιός φαίνεται να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Αν και δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω «στενής και παρατεταμένης επαφής».

Ειδικότερα, στην ενημέρωσή του, το Grindr κάνει αναφορά στο «μικρό αλλά συνεχιζόμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των ομοφυλόφιλων» και διευκρινίζει σχετικά:

«Μην πανικοβάλλεστε. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αλλά η γνώση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη μόλυνση ή τη διάδοση του ιού.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένων των σταγονιδίων του αναπνευστικού (φιλί, βήχας, φτέρνισμα), επαφής δέρμα με δέρμα ή κοινή χρήση πραγμάτων όπως κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες.

Εάν εσείς ή οποιοσδήποτε πρόσφατος σύντροφος (τις τελευταίες 21 ημέρες) εμφανίζει ασυνήθιστες πληγές ή εξάνθημα, επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, είτε σε κλινική είτε σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Υπενθυμίστε στον πάροχο σας ότι κυκλοφορεί η ευλογιά των πιθήκων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εφαρμογή Grindr συνεργάζεται ακομη με αξιωματούχους υγείας στην Αμερική στέλνοντας αντίστοιχη ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων και σε χρήστες στις ΗΠΑ.

Υπενθυμιζεται ότι τα πρώιμα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης, όπως:

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • πρηξίματα
  • πόνοι στους μύες
  • εξάντληση

Μάλιστα, εανθήματα, βλάβες ή κηλίδες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, ο ιός έχει ανιχνευθεί σε 21 χώρες εκτός της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπου συνήθως εντοπίζεται.

Τα πιο πολλά από τα 237 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται στην Ευρώπη, αν και άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έως τώρα, 71 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος