Η Apple περιορίζει την παραγωγή iMac, MacBook, iPad και iPhone – Πού οφείλεται

Στην προειδοποίηση ότι η έλλειψη ημιαγωγών που επηρεάζει ήδη την παραγωγή υπολογιστών Mac και iPad θα επεκταθεί σύντομα και στο iPhone, κάτι το οποίο αναμένεται να περιορίσει την αύξηση των εσόδων, προχώρησε η Apple.

Συγκεκριμένα, στελέχη της εταιρείας ενημέρωσαν τους μετόχους ότι η έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν το Γ’ τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να επιδεινωθεί στο Δ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Tιμ Κουκ επισήμανε ότι η έλλειψη αφορά τσιπ που παράγονται με παλαιότερη τεχνολογία παραγωγής, είναι όμως απαραίτητα ως συνοδευτικά κυκλώματα στα τελευταία μοντέλα iPhone.

«Έχουμε κάποιες ελλείψεις» τόνισε στους επενδυτές. «Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, τόσο πέρα από τις προσδοκίες μας, ώστε είναι δύσκολο να προμηθευτούμε όλα τα εξαρτήματα στους χρόνους που επιθυμούμε».

Ωστόσο, η Apple δεν αποκλείεται να στοκάρει τσιπ για τα επόμενα μοντέλα της εις βάρος των σημερινών, εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ο Άντζελο Ζίνο, αναλυτής της εταιρείας ερευνών CFRA.

Πάντως, το προηγούμενο τρίμηνο, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους μετόχους ότι η έλλειψη ημιαγωγών αναμενόταν να περιορίσει τις πωλήσεις κατά 3 με 4 δισ. δολάρια.

Τα δε έσοδα του φετινού τέταρτου τριμήνου αναμένονται να αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό αλλά θα περιοριστούν κάτω από την άνοδο του 36,4% στο τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις Mac και iPad έφτασαν το περασμένο τρίμηνο τα 7,37 δισ. και τα 8,24 δισ. δολάρια, κοντά στα νούμερα που περίμεναν οι επενδυτές.

Οι μετοχές της Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία υπερδιπλασιάστηκε σε τρία χρόνια σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν μετά την ενημέρωση των επενδυτών κατά 1,7% στα 144,34 δολάρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος