Η Φράνσινς Χόιγκεν που πρόσφατα προχώρησε στις αποκαλύψεις σχετικά με το Facebook, από την κεντρική σκηνή του Web Summit, το οποίο διεξάγεται στη Λισαβόνα, πρόετρεψε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποσυρθεί από την ηγεσία του Facebook. Όπως τόνισε, «δεν θεωρώ ότι έχει κακές προθέσεις. Απλά θα ήταν καλύτερο για την εταιρεία να δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους να κάνουν μία άλλη επιλογή για την ηγεσία της. Νομίζω ότι δεν θα αλλάξει η εταιρεία όσο παραμένει ο Μαρκ Zούκερμπεργκ στη θέση του CEO. Ελπίζω ότι μπορεί να δει πόσο καλό θα κάνει στον κόσμο αν αναλάβει κάποιος άλλος στη θέση του και διόρθωση τα λάθη που υπάρχουν. Νομίζω ότι το Facebook θα γίνει ισχυρότερο με κάποιον που θα εστιάσει στο ζήτημα της ασφάλειας. Υπάρχει μία δεδομένη μεθοδολογία στο πώς λειτουργεί το Facebook και η οποία προτάσσει το κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια των χρηστών. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που ο κόσμος πήρε σοβαρά τα στοιχεία που έφερα στη δημοσιότητα».
Σχετικά με το τι ήταν αυτό που την οδήγησε να πάρει την απόφαση και να προχωρήσει στις αποκαλύψεις, απάντησε ότι «υπάρχει ένα όριο μέχρι το οποίο μπορείς να περιμένεις γνωρίζοντας κάποια πράγματα, ένα χρονικό σημείο στο οποίο λες μέχρι εδώ, δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Τότε έφυγα».
Η Φράνσινς Χόιγκεν εξέφρασε την ανησυχία της για όλες τις χώρες εκείνες στις οποίες δεν υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας αναχαίτισης του εξτρεμισμού και του επιθετικού λόγου. «Δεν πρόκειται να δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς η εφαρμογή τους γίνεται γλώσσα προς γλώσσα και αυτή είναι μία διαδικασία που κρατάει πολύ».
Σχετικά με τη δημιουργία του metaverse που ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πριν από μερικές ημέρες, η Χόιγκεν τόνισε ότι «υπάρχει ένα μέτα-πρόβλημα με το facebook και αυτό είναι ότι προτιμά την εξάπλωση του από το να κάνει σωστά τα πράγματα τα οποία ήδη ασχολείται. Το βρίσκω αναίσθητο να μην καλύπτεται το κενό ασφαλείας που υπάρχει το οποίο και περιγράφεται από τα ντοκουμέντα που έφερε στη δημοσιότητα».
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα προειδοποιούσε τον κόσμο, είπε ότι είναι τέτοια η δομή του αλγορίθμου που επιλέγει ποιες αναρτήσεις θα φέρει στο χρονολόγιο των χρηστών, που οι επιλογές του είναι πιθανότερο να βασίζονται στον ακραίο και επιθετικό λόγο, καθώς αυτός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί.
Το Facebook δεν μετριάζει το επιβλαβές περιεχόμενο στις αναπτυσσόμενες χώρες
Τα έγγραφα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλύπτουν ότι τα προβλήματα με τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση είναι δραματικά χειρότερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου ο έλεγχος του περιεχομένου είναι συχνά ελλιπής. Στην Ινδία, το Facebook φέρεται να μην διέθετε αρκετούς πόρους ή τεχνογνωσία στις 22 επίσημα αναγνωρισμένες γλώσσες της χώρας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των ισλαμοφοβικών αναρτήσεων και των ψεύτικων λογαριασμών που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα της χώρας και τα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο, το 87% του ετήσιου παγκόσμιου προϋπολογισμού του Facebook που δαπανάται για την ταξινόμηση της παραπληροφόρησης πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 13% προορίζεται για τον υπόλοιπο κόσμο – παρά το γεγονός ότι οι χρήστες της Βόρειας Αμερικής αποτελούν μόλις το 10% των καθημερινών χρηστών του.
Οι μελέτες του Facebook αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία εισέρχεται σε χώρες χωρίς να κατανοεί πλήρως τις πιθανές επιπτώσεις της στις τοπικές κοινότητες, ιδίως όσον αφορά τον πολιτισμό και την πολιτική, και στη συνέχεια δεν παρέχει επαρκείς πόρους για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της τη Δευτέρα, η Χάουγκεν δήλωσε ότι η στρατηγική του Facebook είναι να απομακρύνει το επιβλαβές περιεχόμενο μόνο αφού έχει «ξεσπάσει η κρίση», αντί να κάνει την πλατφόρμα ασφαλή εξαρχής.
Το συνέδριο Web Summit θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και σε αυτό συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τεχνολογίας αλλά και της κοινωνίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος