Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της μαζικής καταγραφής βιομετρικών δεδομένων

Array

Τη σημασία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας απαγόρευσης της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων εξηγεί μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο συνιδρυτής και γραμματέας της Homo Digitalis (μέλος ελληνικού παρατήματος European Association of Data Protection Professionals) Λευτέρης Χελιουδάκης.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ.

Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει σε 1 εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών της Ε.Ε. να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Αν και ο κ. Χελιουδάκης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο, εντούτοις τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατά της μαζικής καταγραφής βιομετρικών δεδομένων έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν υπογραφές.

Το αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ είναι να απαγορεύσει, στη νομοθεσία και στην πράξη, τις αδιάκριτες ή αυθαίρετα στοχευμένες χρήσεις βιομετρικών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε παράνομη μαζική παρακολούθηση.

Στο Ο3 μίλησε και ο διευθυντής έρευνας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Στ. Δημόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφορετικές χρήσεις των βιομετρικών στοιχείων ανάλογα με τις ανάγκες και τις προθέσεις των αρχών που τα έχουν στη διάθεσή τους και παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούν.

Είναι ούτως ή άλλως δύσκολη η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Πάντως για να στηρίξει τη σημασία της πρωτοβουλίας ενάντια στη χρήση βιομετρικών δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων ο Λ. Χελιουδάκης θυμίζει ότι στη Ρωσία έχουν ήδη προσαχθεί δημοσιογράφοι με βάση τα βιομετρικά τους χαρακτηριστικά τα οποία κατέγραψε η αστυνομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος