Ανήλικοι στο OnlyFans – Πόσο ασφαλής είναι πράγματι η πλατφόρμα;

Ύστερα από την διαγραφή υποψήφιας του κόμματος «Σπαρτιάτες», λόγω της δραστηριοποίησής της στο OnlyFans, μιας συνδρομητικής πλατφόρμας διακίνησης ενήλικου περιεχομένου, και με αφορμή την καταγγελία του BBC το 2021 για ανήλικους χρήστες της πλατφόρμας, η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια και τους κινδύνους στο OnlyFans, ειδικά για ανήλικα άτομα, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Το OnlyFans είναι ένα συνδρομητικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες πωλούν ή/και αγοράζουν πρωτότυπο περιεχόμενο. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κυρίως για προώθηση ενήλικου περιεχομένου, αν και η χρήση της δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό. Εκεί, οι χρήστες δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες στους λογαριασμούς τους, οι οποίοι προστατεύονται από ένα «τείχος πληρωμής», δηλαδή μια μηνιαία συνδρομή. Για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο, ένα άτομο πρέπει να πληρώσει ένα μηνιαίο συνδρομητικό τέλος που κυμαίνεται μεταξύ 4,99 και 49,99 δολαρίων (4.55 και 45.62 ευρώ). Υπάρχει πληθώρα χρηστών που κερδίζει χιλιάδες ευρώ τον μήνα, αλλά και πολλοί ακόμα που μήνες μετά την εγγραφή τους δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ.

Για να κάνει κάποιος λογαριασμό στο OnlyFans πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Κατά τη δημιουργία λογαριασμού ζητείται δελτίο ταυτότητας για να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία και η ηλικία του χρήστη. Παρόλα αυτά, το 2021 το BBC είχε καταγγείλει πως έχουν βρεθεί ανήλικα παιδιά στο OnlyFans, ακόμα και 12 ετών. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα του αν πράγματι τα μέτρα που υπάρχουν είναι επαρκή για να αποτρέψουν ανήλικα παιδιά να δημιουργήσουν λογαριασμό στο OnlyFans, είτε οικειοθελώς, είτε λόγω εκφοβισμού ή εξαναγκασμού.

Ο κ. Γιώργος Κορμάς, επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr και Υπεύθυνος της γραμμής βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Ε.Κ.Α.Δ. (80011 80015), απαντά πως πράγματι υπάρχουν κενά ασφαλείας, και η πλατφόρμα δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την είσοδο των ανηλίκων. Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική πορνογραφία, για την διακίνηση της οποίας επίσης δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα προστασίας, γεγονός που απασχολεί έντονα τον κ Κορμά.

«Η δράση των παιδεραστών δυστυχώς είναι παντού, και αγγίζει και το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο δεν είναι πλήρως ικανό να προστατέψει τα παιδιά από την είσοδο στην πλατφόρμα και να αποτρέψει τη διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, όπου ο εκβιαστής απειλεί το ανήλικο θύμα να ανεβάσει υλικό σε πλατφόρμες σαν το OnlyFans, για να επωμιστεί ο ίδιος το κέρδος. Η κατάσταση ξεφεύγει όταν μπει στην εξίσωση και το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας, άλλο ένα πρόβλημα που η βιομηχανία του διαδικτύου δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει».

Ο κ. Κορμάς συνδέει το OnlyFans με την τάση που επικρατεί για γρήγορο χρήμα, κάτι που προάγει και η τραπ μουσική, και αναφέρει πως στην Ελλάδα υπάρχουν περιστατικά διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και από τα ίδια τα παιδιά, έναντι αμοιβής. Έχουν γίνει πολλαπλές καταγγελίες στην γραμμή βοήθειας του Ε.Κ.Α.Δ., (210 6007686) που αναφέρονται στο θέμα.

Τέλος, ο κ. Κορμάς αναφέρει πως η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πληρωμής οφείλεται στην βιομηχανία του πορνό και του τζόγου, επομένως κάθε πτυχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου που δημιουργείται και αναπτύσσεται, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, περνάει αναπόφευκτα και από αυτούς τους χώρους. Αυτό δημιουργεί νέους κινδύνους σχετικά με την διαμοίραση, παραποίηση ή την υποκλοπή υλικού. Τονίζει πως είναι απαραίτητο να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες και δικλίδες ασφαλείας από την κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειωθούν αυτά τα εγκλήματα.

Παρ’ όλους τους κινδύνους του χώρου, το OnlyFans έχει καταφέρει το 2023 να έχει 2.1 εκατομμύρια δημιουργούς και 210 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι συνδρομητές και γιατί τους ελκύει τόσο πολύ αυτή η πλατφόρμα;

Ο Γιάννης, 25 ετών, καθημερινός χρήστης της πλατφόρμας, μας μιλάει για τους λόγους που προτιμάει το OnlyFans έναντι κάποιας άλλης δωρεάν πλατφόρμας πορνογραφικού υλικού. «Κατά κύριο λόγο, αυτό που με “ενθουσιάζει” στο OnlyFans είναι το γεγονός πως υπάρχει αυτοδιάθεση από την δημιουργό».

Προσθέτει πως το OnlyFans είναι πιο ελκυστικό από μια οποιαδήποτε δωρεάν ιστοσελίδα επειδή το περιεχόμενο είναι πιο προσωπικό, και οι χρήστες δημιουργούν υλικό επειδή το θέλουν και όχι αποκλειστικά για τα χρήματα. Επιπλέον, σε ελεύθερες ιστοσελίδες είναι συχνό το φαινόμενο της εκμετάλλευσης ή της διακίνησης υλικού χωρίς τη συγκατάθεση των προσώπων που εμφανίζονται, το OnlyFans όμως, κατά κύριο λόγο, «είναι ασφαλής πλατφόρμα για την/τον content creator».

Το OnlyFans σίγουρα είναι πιο ασφαλής πλατφόρμα για τους δημιουργούς περιεχομένου από τις υπόλοιπες δωρεάν ιστοσελίδες, ακόμα και εκεί όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος της εκμετάλλευσης. Σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που ειδικεύεται στην προώθηση ενήλικου περιεχόμενου, η λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας είναι δεδομένη ανάγκη, αφού υπάρχουν πολλαπλές περιπτώσεις διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Σύνταξη: Ελευθερία Τσιπιτώρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος