Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Array

Ο Άντονι Μπιουκάναν θεωρεί τον εαυτό του επιστημονικό, ανεξάρτητο στοχαστή. Αλλά για μήνες, δεν μπορούσε να αποφασίσει τι να πιστέψει για τα εμβόλια. Οι αναζητήσεις στο Google κατέληγαν σε αντικρουόμενες πληροφορίες και ο «τοίχος» του στο Facebook είχε κυριαρχηθεί από σκεπτικιστικά δημοσιεύματα και memes για τα εμβόλια.

Στη συνέχεια, ο Μπιουκάναν ανακάλυψε μια ιδιωτική ομάδα στο Facebook που ονομάζεται Vaccine Talk (Συζήτηση για τα Εμβόλια), η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα φόρουμ συζήτησης που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία» τόσο για τους εμβολιαστές όσο και για τους αντι-εμβολιαστές.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησηςΠαρακολουθώντας τις συζητήσεις, παρατήρησε ένα μοτίβο.

«Και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν άνθρωποι που λένε την αλήθεια, τουλάχιστον τη δική τους αλήθεια», δήλωσε ο 32χρονος Μπουκάναν, ο οποίος τον περασμένο μήνα κόλλησε κορονοϊό. «Αλλά από την πλευρά των υπερασπιστών του εμβολίου, υπήρχε απλώς περισσότερη λογική» – και περισσότεροι σύνδεσμοι με αξιόπιστη έρευνα. «Από την πλευρά των αντιεμβολιαστών, υπήρχαν περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας».

Τώρα θα εμβολιαστεί.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Καθώς τα κρούσματα του covid-19 αυξάνονται, θέτοντας σε κίνδυνο την επαναλειτουργία των σχολείων και των γραφείων και αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις σχετικά με τις οδηγίες για χρήση μάσκας και για εμβολιασμό, η μάχη για να πειστούν οι σκεπτικιστές του εμβολίου έχει πάρει νέα διάσταση κατεπείγοντος.

Μεγάλο μέρος αυτού του αγώνα λαμβάνει χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια εξακολουθεί να ανθεί. Το Facebook, το Twitter και το YouTube έχουν καθιερώσει κανόνες κατά της δημοσίευσης ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον covid και τα εμβόλια. Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο το Facebook ανακοίνωσε ότι ο σύνδεσμος που διαμοιράστηκε περισσότερο από κάθε άλλον στον ιστότοπό του από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ήταν ένα άρθρο σχετικά με την έρευνα του CDC για την περίπτωση ενός γιατρού από τη Φλόριντα που πέθανε δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου. Το άρθρο κυκλοφόρησε ευρέως από αντιεμβολιαστικές σελίδες.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Εν μέσω των διαδικτυακών ιστοριών τρόμου, ένας στρατός τοπικών influencers και απλών χρηστών πραγματοποιεί εκστρατεία στο Facebook, το Reddit και άλλες πλατφόρμες για να κερδίσει έδαφος απέναντι στους σκεπτικιστές. Ξοδεύουν ώρες συντονίζοντας φόρουμ, απαντώντας σε σχόλια, αναρτώντας συνδέσμους με ερευνητικές μελέτες και συμβουλές για το πώς να μιλήσει κανείς με μέλη της οικογένειάς του που μπορεί να φοβούνται να εμβολιαστούν.

«Μοιάζει σαν ο covid να είναι κάτι τελείως ανεξέλεγκτο και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, σαν να είναι μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, και εγώ είμαι απλώς ένα άτομο με ένα μικρό λάστιχο», λέει η Kate Bilowitz, μια εργαζόμενη μαμά από το Όκλαντ της Καλιφόρνια που συνίδρυσε το Vaccine Talk. «Αλλά όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μας, αισθάνομαι ότι κάνουμε μια μικρή διαφορά».

Το έργο τους αποτελεί παράδειγμα του δηλωμένου στόχου του Facebook να «φέρει τον κόσμο πιο κοντά». Αλλά η Bilowitz και άλλοι που διαχειρίζονται παρόμοια φόρουμ λένε ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες τεχνολογίας γυρίζουν συχνά μπούμερανγκ και ότι οι αλγόριθμοι λογισμικού διαγράφουν πολλές φορές πολύτιμες συνομιλίες που εκλαμβάνονται ως παραπληροφόρηση.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

«Το Facebook προσπαθεί να σταματήσει την παραπληροφόρηση σταματώντας εντελώς όλες τις συνομιλίες επί του θέματος», λέει. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτισμένη, τεκμηριωμένη συζήτηση λειτουργεί, και οι πολιτικές του Facebook καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό».

Το Facebook βασίζεται στο λογισμικό και στον στρατό των 15.000 διαχειριστών του για να εντοπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τον covid. Τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι είχε καταργήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δημοσιεύσεις από την έναρξη της πανδημίας. Αλλά συνήθως χάνει νέα μιμίδια (memes) και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ μερικές φορές μπλοκάρει νόμιμες πληροφορίες. Ταυτόχρονα, οι αλγόριθμοι ροής ειδήσεων ενισχύουν τις δημοσιεύσεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βοηθώντας έτσι συχνά τους πιο ευφάνταστους ισχυρισμούς να γίνουν viral.

Το Twitter και το YouTube, που ανήκουν στην Google, αξιοποιούν παρόμοιες στρατηγικές, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να αναλύσουν αναρτήσεις κειμένου και να ακούσουν βίντεο. Μερικές φορές τις απαγορεύουν αμέσως και άλλες τις επισημαίνουν για επανεξέταση από έναν άνθρωπο. Έχουν επίσης γεμίσει τους ιστότοπούς τους με συνδέσμους προς επίσημες πληροφορίες για τον κορονοϊό από τα τοπικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (όπως αυτές παρακάτω), ενώ προωθούν και άρθρα από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην κορυφή των ροών και των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησηςΩστόσο, η παραπληροφόρηση παραμένει ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα στο διαδίκτυο. Τόσο μεγάλο, που τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Vivek H. Murthy το χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία» και ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε το Facebook ότι «σκοτώνει ανθρώπους».

Ενώ ο Λευκός Οίκος ξεκινά ένα πρότζεκτ στο οποίο θα πληρώνει ινφλουένσερς για τη διάδοση μηνυμάτων υπέρ του εμβολίου, μια χούφτα προσεκτικά σχεδιασμένων και αυτοελεγχόμενων διαδικτυακών χώρων, όπως η ομάδα Vaccine Talk στο Facebook, δείχνουν ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε τη γνώμη ανθρώπων, με μια διακριτική ανάρτηση τη φορά. Για να το κάνουν, υιοθετούν συστήματα διαχείρισης της ομάδας και κανόνες συζήτησης πολύ διαφορετικούς από αυτούς των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι περίπλοκη και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο να σπείρει ή να διαλύσει τις αμφιβολίες τους. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ενημερώνονται κυρίως από το Facebook ήταν λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν από οποιαδήποτε άλλη ομάδα καταναλωτών ειδήσεων.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Όμως, η έρευνα υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για πειθούς υπέρ του εμβολίου, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Μια μελέτη από ερευνητές στο MIT Sloan School of Management, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι αναποφάσιστοι σε σχέση με τον εμβολιασμό μπορούν να επηρεαστούν μαθαίνοντας ότι οι άλλοι γύρω τους εμβολιάζονται. Και μια μελέτη του 2020 από ερευνήτριες παραπληροφόρησης για θέματα υγείας -την Emily Vraga από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και την Leticia Bode του Πανεπιστημίου Georgetown- έδειξε ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαψεύδουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς παραθέτοντας πραγματικές πληροφορίες μπορεί να μην πείσουν τον αρχικό θεματοθέτη, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις όσων παρακολουθούν τη συνομιλία και τα σχόλια.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων μπορεί να είναι πιο εύκολο να πειστούν από εκείνους που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ή τις ιατρικές αρχές, δήλωσε η Wendy King, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Νωρίτερα φέτος, η King διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια αμερικανούς ενήλικες για τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Πολλοί που δήλωσαν ότι μπορεί να μην ή σίγουρα δεν θα εμβολιαστούν, εξήγησαν ότι φοβούνται πιθανές παρενέργειες – σημάδι ότι μπορεί να επηρεαστούν από παραπληροφόρηση.

«Διαβάζουν πολλή μη επιστημονική βιβλιογραφία και πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πράγματα που συμβαίνουν στους ανθρώπους μετά το εμβόλιο και είναι πραγματικά ανήσυχοι», εξήγησε η King.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Αυτό συνέβη και στην 35χρονη Μπίλοβιτς. Στράφηκε για πρώτη φορά στο Facebook για πληροφορίες σχετικά με τον παιδικό εμβολιασμό το 2015, αφού γέννησε. Μήνες νωρίτερα, είχε σημειωθεί επιδημία ιλαράς στη Disneyland, για την οποία οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Συνειδητοποίησε ότι μια ομάδα στο Facebook στην οποία είχε μπει είχε δημιουργηθεί από μέλη του κινήματος κατά των εμβολίων που ανθούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Αφού η Μπιλόβιτς και μερικές άλλες μαμάδες απομακρύνθηκαν από αυτήν την ομάδα, δημιούργησαν την ομάδα Vaccine Talk για να επικεντρωθούν σε πληροφορίες που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

«Ο πιο σημαντικός κανόνας ήταν η “ευγένεια”, το να είμαστε πολιτισμένοι», είπε η Μπίλοβιτς. «Υπάρχουν κάποιες ομάδες στο διαδίκτυο όπου οι άνθρωποι απλώς φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Θέλαμε να μπορούμε να μιλάμε ο ένας στον άλλον χωρίς να γίνει αυτό».

Το Vaccine Talk έχει τώρα 70.000 μέλη, καθένα από τα οποία πρέπει να λάβει την έγκριση των διαχειριστών για να συμμετάσχει, αφού πρώτα δεσμευτεί σε έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι αυστηροί κανόνες απαγορεύουν στους χρήστες να αυτοπαρουσιάζονται ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, να προσφέρουν ιατρικές συμβουλές και να παρενοχλούν ή να εκφοβίζουν άτομα. Ένας άλλος βασικός κανόνας: Να είστε έτοιμοι να παραθέσετε βιβλιογραφικές αναφορές εντός 24 ωρών για οποιαδήποτε αξίωση κάνετε. Είκοσι πέντε συντονιστές και διαχειριστές σε έξι χώρες παρακολουθούν τις αναρτήσεις και όσοι παραβιάζουν τους κανόνες αποβάλλονται από την ομάδα.

«Συνήθως, οι σκληροπυρηνικοί αντι-εμβολιαστές δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες», λέει η Μπίλοβιτς. «Συνήθως βομβαρδίζουν τους άλλους με τα σχόλιά τους. Νομίζω ότι είναι δύσκολο για αυτούς: Βγαίνουν βασικά από έναν θάλαμο ηχούς, στον οποίον έχουν μάθει να ακούν μόνο απόψεις ίδιες με τις δικές τους».

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Το Vaccine Talk αντιπροσωπεύει ακριβώς τον τύπο συνομιλιών που λέει το Facebook ότι θέλει να καλλιεργήσει. Αλλά η Μπίλοβιτς υποστηρίζει ότι η συχνά αδέξια και αυστηρή επιβολή των πολιτικών κατά της παραπληροφόρησης έχει κάνει το έργο τους πιο δύσκολο. Τον Ιούνιο, το Facebook έκλεισε προσωρινά την ομάδα επειδή κάποιος δημοσίευσε ένα άρθρο που θεωρήθηκε ότι ήταν παραπληροφόρηση. Αλλά ο θεματοθέτης αναζητούσε συμβουλές για το πώς να αντικρούσει το άρθρο.

«Μας μπλόκαρε ο αλγόριθμος», είπε η Μπίλοβιτς, «και καταλάβαμε ότι δεν υπήρχε άνθρωπος υπεύθυνος για τη διαδικασία».

Για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τον covid, το Facebook δημιούργησε τόσο ένα banner στον ιστότοπό του όσο και μια καρτέλα σε δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον covid που συνδέουν τους ανθρώπους με έγκυρες πληροφορίες από οργανισμούς δημόσιας υγείας.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Ο επικεφαλής υγείας της εταιρείας, Kang-Xing Jin, δήλωσε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η αποδοχή εμβολίων από τους Αμερικανούς χρήστες του Facebook έχει αυξηθεί από τον Ιανουάριο, από περίπου 70% σε πάνω από 80%. Ωστόσο, έχει επίσης αναγνωρίσει την πρόκληση στο να χαραχτεί μια γραμμή μεταξύ δημοσιεύσεων που μαρτυρούν ειλικρινή σκεπτικισμό και εκείνων που έχουν ιδεολογικά κίνητρα.

Η Monica Buescher, 32χρονη δασκάλα στο Βακαβίλ της Καλιφόρνια, είπε ότι έπεσε «βαθιά στο πηγάδι» της παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων όταν έκανε το δεύτερο παιδί της το 2019. Ήταν πεπεισμένη ότι τα εμβόλια ήταν επικίνδυνα, παρόλα αυτά ήθελε να ακούσει και την άλλη πλευρά. Έτσι βρέθηκε στο Vaccine Talk, το οποίο είπε ότι είχε τη φήμη μεταξύ των ομάδων κατά των εμβολίων ως «κακό» επειδή έδιωχνε από την ομάδα όσους έκαναν ισχυρισμούς χωρίς να τους στηρίζουν με επιστημονικά στοιχεία.

Στο Vaccine Talk, η Buescher πιστώνει μια χούφτα ανθρώπων που την οδήγησαν στα επιστημονικά στοιχεία και την έπεισαν ότι τα παιδικά εμβόλια ρουτίνας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Τώρα, η Buescher βοηθά τους φίλους και την οικογένειά της να βρουν το δρόμο τους μέσα στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

«Κυρίως προσφέρω απλώς την εμπειρία μου, ελπίζω με έναν ταπεινό τρόπο που υποδεικνύει ότι έχω προσπαθήσει να καταλάβω και τις δύο πλευρές», λέει.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Το Vaccine Talk δεν είναι ο μόνος χώρος για τέτοιες συνομιλίες. Σε άλλες γωνιές του διαδικτύου, όπου οι βασικοί κανόνες και οι διαχειριστές διευκολύνουν τις συνομιλίες που δεν καταλήγουν να γίνονται αγώνες για το ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά, άτομα που απέφευγαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού βρίσκουν λόγους να το κάνουν.

Ο Ryan Steward, 29 ετών, μηχανικός και πάστορας από το Spartanburg της Νότιας Καλιφόρνιας δεν είχε ποτέ διστάσει να κάνει εμβόλια ο ίδιος ή η οικογένειά του – μέχρι που άρχισε να ακούει τρομακτικές ιστορίες για τα εμβόλια από τον κορονοϊό.

«Ήθελα να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω από τους θαλάμους ηχούς μου», είπε, «να βρω κάτι που θα αποτινάξει από πάνω μου αυτόν τον φόβο που μου είχε ενσταλάξει η παραπληροφόρηση και τα μέσα ενημέρωσης».

Ως συχνός χρήστης φόρουμ αυτοκινήτων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Reddit, ο Steward γνώριζε την ύπαρξη μιας δημοφιλούς ομάδας που ονομάζεται “r/ChangeMyView“, όπου οι άνθρωποι δημοσιεύουν μια αμφιλεγόμενη γνώμη και καλούν άλλους να αμφισβητήσουν τις υποθέσεις τους. Σε όσους επιτύχουν απονέμονται πόντοι, ένα σύστημα που ενθαρρύνει τους χρήστες να κάνουν πολιτισμένα και εποικοδομητικά σχόλια.

Στις 8 Αυγούστου, ο Στιούαρντ δημοσίευσε εκεί για πρώτη φορά, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα εμβόλια του κορονοϊού.

Ανέφερε την έλλειψη πλήρους έγκρισης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (η οποία ήρθε τη Δευτέρα), τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμες παρενέργειες και αναφορές σημαντικών περιπτώσεων μεταξύ των εμβολιασμένων – και ετοιμάστηκε για μια σειρά από βιτριολικά σχόλια. Εκτός όμως από ένα δυσάρεστο σχόλιο που διαγράφηκε γρήγορα από τους συντονιστές της ομάδας, έλαβε ακριβώς το αντίθετο.

«Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας», έγραψε ένας χρήστης. «Οι ίδιες ανησυχίες πέρασαν και από το δικό μου μυαλό. Ωστόσο, δεν αποφασίζετε αποκλειστικά για το αν υπάρχουν ή όχι κίνδυνοι από το εμβόλιο. Αποφασίζετε μεταξύ των κινδύνων του εμβολίου και των κινδύνων του covid». Άλλοι σχολιαστές εξήγησαν τη διαδικασία έγκρισης του FDA, ανάρτησαν συνδέσμους με ακαδημαϊκές έρευνες και επισήμαναν τη συναίνεση υπέρ του εμβολίου μεταξύ των γιατρών παγκοσμίως, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Στιούαρντ αισθάνθηκε ευγνωμοσύνη – και πείστηκε.

«Μέσα σε δύο ώρες, είχα αλλάξει εντελώς γνώμη», είπε. Έδειξε το νήμα των συνομιλιών στη γυναίκα του, η οποία συμφώνησε να εμβολιαστεί αν εκείνος πήγαινε πρώτος. Ο Στιούαρντ λοιπόν έκλεισε ένα ραντεβού – και έλαβε το πρώτο του εμβόλιο Moderna στις 13 Αυγούστου.

Σε συνεντεύξεις, δύο συντονιστές του ChangeMyView δήλωσαν ότι βλέπουν το φόρουμ τους ως μια όαση ευγενικού λόγου σε ένα ψηφιακό τοπίο που κυριαρχείται από διαμάχες μεταξύ ανθρώπων που φωνάζουν. Είπαν επίσης ότι είναι ένας συνεχής αγώνας, από περισσότερους από 20 ενεργούς διαχειριστές και έναν πυρήνα ευσυνείδητων χρηστών, ώστε να διατηρηθεί έτσι.

Αν θέλετε να πείσετε κάποιον, «είναι πολύ σημαντικό να τον προσεγγίζετε με αίσθημα ενσυναίσθησης – το οποίο λείπει πολύ, νομίζω, από ένα τεράστιο μερίδιο συνομιλιών που γίνονται στο διαδίκτυο», δήλωσε ο 20χρονος επιχειρηματίας από το Λονδίνο Stuart Johnson, ένας από τους ενεργούς συντονιστές της ομάδας. «Ακόμα κι αν έχετε απόλυτο δίκιο, αν η ανάρτησή σας απλώς επικρίνει και προκαλεί το άλλο άτομο ή κάνει γενικεύσεις γι ‘αυτόν, θα κλείσει τελείως. Το εγώ τους δεν θα τους επιτρέπει πλέον να αλλάξουν γνώμη».

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το άτομο πρέπει να είναι ανοιχτό εξαρχής στο ενδεχόμενο να αλλάξει γνώμη. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι πολλοί αναποφάσιστοι σχετικά με τα εμβόλια είναι πιο πιθανό να πειστούν με εντολές ή πληρωμές σε μετρητά παρά με διαδικτυακές συζητήσεις.

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης κάνει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές διαχείρισης των αναρτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέρυσι, το Facebook, το Twitter και το YouTube ανακοίνωσαν ότι όλες οι αναρτήσεις που προωθούν ψεύτικες θεραπείες για τον covid θα κατέβουν. Και συνεργάστηκαν με το CDC και τον ΠΟΥ για να προσθέσουν συνδέσμους σε έγκυρες πληροφορίες για οποιαδήποτε ανάρτηση θεωρούν ότι αφορά τον covid ή τα εμβόλια. Το YouTube έχει επίσης ξεκινήσει να συνεργάζεται με ομάδες νοσοκομείων για τη δημιουργία νέων σειρών βίντεο που προσφέρουν έγκυρες ιατρικές πληροφορίες ως απάντηση στις δημοφιλείς αναζητήσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Ωστόσο, η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο αποδείχθηκε ανθεκτική. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Twitter μαθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου να γράφουν περισσότερες «εκφράσεις ηθικής αγανάκτησης» όταν τέτοια tweets προσελκύουν περισσότερα likes και retweets. «Ακόμα κι αν οι σχεδιαστές της πλατφόρμας δεν σκοπεύουν να ενισχύσουν την ηθική οργή», γράφουν οι ερευνητές, «οι επιλογές σχεδίασης που στοχεύουν στην ικανοποίηση άλλων στόχων, όπως η μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω της συμμετοχής των χρηστών, μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ηθική συμπεριφορά, επειδή το περιεχόμενο που προκαλεί οργή προσελκύει υψηλή συμμετοχή».

Αναζητώντας την αλήθεια για τα εμβόλια σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης

Έξω από αυτά τα ειδικά σχεδιασμένα φόρουμ, τα μηνύματα υπέρ του εμβολίου από τους απλούς πολίτες μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Η Chelsey Palmer, 32χρονη δικηγόρος από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, ανέστειλε τον εμβολιασμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου -πρώτα επειδή ήταν έγκυος και στη συνέχεια επειδή «ο κορονοϊός φαινόταν σαν να μειώθηκε λίγο».

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εξαπλώθηκε η παραλλαγή δέλτα, είδε εκκλήσεις από τοπικούς ιατρικούς επαγγελματίες στη ροή της στο Facebook που περιέγραφαν επιδείνωση των συνθηκών στα νοσοκομεία.

«Βλέποντας τους ανθρώπους που ήταν εδώ σε τοπικό επίπεδο στο Τζάκσονβιλ, απλώς να μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες για το τι συνέβαινε, βλέποντας την εμπειρία τους από πρώτο χέρι, μου έδωσε πραγματικά την ώθηση που χρειαζόμουν για να εμβολιαστώ», λέει η Πάλμερ.

Σε γενικές γραμμές, η ίδια δεν βλέπει το Facebook ως ένα καλό μέρος να αναζητήσεις πληροφορίες για τα εμβόλια.

«Για τον μέσο άνθρωπο που δεν προσπαθεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει κριτική σκέψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά επικίνδυνο μέρος», λέει, σημειώνοντας ότι η ροή της στο Facebook είναι επίσης γεμάτη με κινδυνολογίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Για εκείνους που σκέφτονται εάν θα εμβολιαστούν ή όχι, «δεν θα συνιστούσα να πάτε στα κοινωνικά μέσα», λέει. «Θα συνιστούσα να απευθυνθείτε σε γιατρό.»

Πηγή: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος