Όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, πολλοί γονείς παλεύουν ανάμεσα στον φόβο για το άγνωστο και τον φόβο ότι τα παιδιά τους θα μείνουν πίσω.
«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις οτιδήποτε πέρα από πέντε χρόνια», λέει ο Άνταμ Ταλ (Adam Tal), ένας Ισραηλινός διευθυντής μάρκετινγκ και πατέρας δύο αγοριών επτά και εννέα ετών, περιγράφοντας τον κόσμο μετά την εμφάνιση της γενετικής AI.
Ο Ταλ δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για το μέλλον που επιφυλάσσει αυτή η τεχνολογία στα παιδιά του. Είτε πρόκειται για deepfakes, «την αδυναμία διάκρισης της πραγματικότητας από την AI» είτε «τις χιλιάδες πιθανές νέες απειλές που δεν έχω εκπαιδευτεί να εντοπίζω».
Ο Μάικ Μπρουκς (Mike Brooks), ψυχολόγος από το Ώστιν του Τέξας που ειδικεύεται στην ανατροφή παιδιών και την τεχνολογία, φοβάται ότι οι γονείς έχουν βάλει το κεφάλι τους στην άμμο, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν την AI.
«Ήδη είναι εξουθενωμένοι από τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας», παρατηρεί, από την διαδικτυακή πορνογραφία και το TikTok μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια και «το να προσπαθούν απλώς να τους βγάλουν από τα δωμάτιά τους και στον πραγματικό κόσμο».
Για τον Μαρκ Γουότκινς (Marc Watkins), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή με ειδίκευση στη χρήση της AI στην εκπαίδευση, «έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ» για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την AI μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία.
Ωστόσο, κάποιοι γονείς εξακολουθούν, να προσπαθούν να ελέγχουν την πρόσβαση στην τεχνολογία.
«Στον κύκλο των φίλων και της οικογένειάς μου, είμαι η μόνη που εξερευνά την AI με το παιδί της», λέει η Μελίσα Φράνκλιν (Melissa Franklin), μητέρα ενός αγοριού επτά ετών και φοιτήτρια νομικής στο Κεντάκι.
«Δεν καταλαβαίνω την τεχνολογία πίσω από την AI», λέει, «αλλά ξέρω ότι είναι αναπόφευκτη, και προτιμώ να δώσω στον γιο μου ένα προβάδισμα παρά να τον αφήσω να κατακλυστεί αργότερα».
Οφέλη και κίνδυνοι
Η πορεία για τους γονείς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης επιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις της AI στους χρήστες.
Αρκετοί γονείς αναφέρονται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το MIT, η οποία δείχνει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η μνήμη διεγείρονται περισσότερο σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν γενετική AI σε σχέση με εκείνα που την χρησιμοποιούν.
«Φοβάμαι ότι θα γίνει μια συντόμευση», εξηγεί ένας πατέρας τριών παιδιών που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. «Μετά από αυτή τη μελέτη του MIT, θέλω να τη χρησιμοποιούν μόνο για να εμβαθύνουν τη γνώση τους».
Αυτή η επιφυλακτικότητα διαμορφώνει την προσέγγιση πολλών γονιών. Ο Ταλ προτιμά να περιμένει πριν επιτρέψει στους γιους του να χρησιμοποιήσουν εργαλεία AI. Η Μελίσα Φράνκλιν επιτρέπει στον γιο της να χρησιμοποιεί AI μόνο υπό την επίβλεψή της, για να βρίσκουν πληροφορίες «που δεν μπορούμε να βρούμε σε ένα βιβλίο, στο Google ή στο YouTube».
Για εκείνη, τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται, ώστε να «σκέφτονται μόνα τους», με ή χωρίς AI.
Όμως ένας πατέρας, μηχανικός υπολογιστών με παιδί 15 ετών, δεν πιστεύει ότι τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν την AI από τους γονείς τους.
«Αυτό θα ήταν σαν να λέγαμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το TikTok από τους γονείς τους», λέει. Συνήθως συμβαίνει «το αντίθετο».
Ο Γουότκινς, και ο ίδιος πατέρας, δηλώνει ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις νέες μορφές που παίρνει η γενετική AI, αλλά θεωρεί απαραίτητο να διαβάζουμε για το θέμα και να «έχουμε εις βάθος συζητήσεις με τα παιδιά μας».
«Θα χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη», λέει, «οπότε θέλω να γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους».
Ο CEO της Nvidia, του τεχνολογικού γίγαντα στον τομέα των τσιπ AI, Τζένσεν Χουάνγκ (Jensen Huang), συχνά περιγράφει την AI ως «τη μεγαλύτερη δύναμη εξίσωσης που έχουμε γνωρίσει ποτέ», η οποία δημοκρατικοποιεί τη μάθηση και τη γνώση.
Ο Γουότκινς όμως φοβάται μια διαφορετική πραγματικότητα: «Οι γονείς θα τη δουν ως μια τεχνολογία που, αν μπορείς να την αντέξεις οικονομικά, θα τη χρησιμοποιήσεις για να δώσεις προβάδισμα στο παιδί σου έναντι των άλλων».
Ο μηχανικός υπολογιστών πατέρας αναγνωρίζει εύκολα αυτή την ανισότητα, λέγοντας: «Ο γιος μου έχει πλεονέκτημα γιατί έχει δύο γονείς με διδακτορικά στην επιστήμη των υπολογιστών, αλλά αυτό οφείλεται κατά 90% στο ότι είμαστε πιο ευκατάστατοι από τον μέσο όρο», όχι στις γνώσεις μας για την AI.
«Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες», καταλήγει ο Γουότκινς.
Πηγή: AFP | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Κανταρτζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος