Τα σκυλιά δακρύζουν όταν ξαναβλέπουν τους ιδιοκτήτες τους, διαπιστώνει μελέτη

Array

Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι δακρύζουν όταν επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, το κλάμα τους φαίνεται να συνδέεται με τα επίπεδα της «ορμόνης του συναισθηματικού δεσίματος», της ωκυτοκίνης.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που αποδεικνύει ότι το θετικό συναίσθημα διεγείρει την έκκριση δακρύων σε ένα ζώο και ότι η ωκυτοκίνη λειτουργεί στην έκκριση δακρύων», δήλωσε η ομάδα.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Current Biology», περιγράφουν πώς η οπτική επαφή μεταξύ ανθρώπων και σκύλων ενθαρρύνει τους πρώτους να φροντίζουν τους δεύτερους. Επίσης, το βλέμμα ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον οργανισμό του ιδιοκτήτη του. Οι σκύλοι έχουν επίσης αναπτύξει την ικανότητα να σηκώνουν τα εσωτερικά τους φρύδια, ένα χαρακτηριστικό που, όπως λένε οι επιστήμονες, ωθεί τους ανθρώπους να τους φροντίζουν.

Τώρα ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι τα δάκρυα μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση.

«Έχω δύο κανίς και είχα ένα θηλυκό έγκυο πριν από έξι χρόνια», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τακεφούμι Κικουσούι, συν-συγγραφέας της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Azabu.

Ο καθηγητής παρατήρησε ότι το βλέμμα της σκυλίτσας ήταν πιο τρυφερό από το συνηθισμένο όταν θήλαζε τα κουτάβια της και διαπίστωσε ότι τα μάτια της ήταν δακρυσμένα.

«Αυτό μου έδωσε την ιδέα ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξάνει τα δάκρυα», είπε. «Είχαμε παρατηρήσει προηγουμένως ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται τόσο στα σκυλιά όσο και στους ιδιοκτήτες όταν αλληλεπιδρούν. Έτσι πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα επανένωσης».

Στο πρώτο στάδιο του πειράματος, η ομάδα μέτρησε τον όγκο των δακρύων που παρήγαγαν 18 σκύλοι όταν βρίσκονταν στο κανονικό περιβάλλον του σπιτιού τους με τον ιδιοκτήτη τους, χρησιμοποιώντας το τεστ Schirmer. Το συγκεκριμένο τεστ καθορίζει αν το μάτι παράγει αρκετά δάκρυα για να το κρατήσει υγρό. Η ομάδα συνέκρινε αυτόν τον όγκο δακρύων με το αντίστοιχο που παράγεται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της επανένωσης των σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους μετά από χωρισμό άνω των πέντε ωρών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα σκυλιά παρήγαγαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δακρύων όταν επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους από ό,τι όταν περιπλανιόντουσαν στο σπίτι μόνα τους. Η αύξηση αυτή δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, όταν 20 σκύλοι επανενώθηκαν με παρόμοιο τρόπο με έναν οικείο άνθρωπο που δεν ήταν ο ιδιοκτήτης τους.

Ένα πρόσθετο πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 22 σκύλοι έδειξε ότι η χορήγηση οξυτοκίνης στα μάτια τους αύξησε τον όγκο των δακρύων που παρήγαγαν – αποτέλεσμα που δεν παρατηρήθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο διάλυμα χωρίς οξυτοκίνη.

Στη συνέχεια, η ομάδα παρουσίασε σε 74 συμμετέχοντες 10 φωτογραφίες πέντε σκύλων, που απεικόνιζαν κάθε ζώο είτε με υγρά μάτια, είτε χωρίς, και τους ζήτησε να βαθμολογήσουν σε μια πενταβάθμια κλίμακα πόσο πολύ ήθελαν να αποφύγουν ή να φροντίσουν το ζώο. Ο Κικουσούι δήλωσε ότι τα σκυλιά με δακρυσμένα μάτια προσέλκυσαν 10% έως 15% περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να τα φροντίσουν. Αυτό, λέει η ομάδα, υποδηλώνει ότι τα δακρυσμένα μάτια των σκύλων προκαλούν τέτοια συναισθήματα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι σε αντίθεση με άλλα ζώα, οι σκύλοι έχουν αποκτήσει ικανότητες επικοινωνίας υψηλού επιπέδου με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την οπτική επαφή.

«Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα δάκρυά τους μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση προστατευτικής συμπεριφοράς και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους», έγραψαν, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να εμβαθύνει τις αμοιβαίες σχέσεις και το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους.

Ωστόσο, ο Κικουσούι δήλωσε ότι παραμένουν κάποια ερωτήματα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας σκύλος δακρύζει περισσότερο εάν ξαναδεί έναν άλλο σκύλο. Δεν γνωρίζουμε επίσης πώς τα σκυλιά χρησιμοποιούν τα δάκρυα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», δήλωσε. «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε την κοινωνική λειτουργία των δακρύων στους σκύλους».

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος