Τα πουλιά κοιμούνται ακόμα και όταν πετούν

Δόθηκε τελικά η απάντηση στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του ύπνου τα πουλιά που ταξιδεύουν για ημέρες, εβδομάδες, ή και μήνες. Υπήρχε πάντα η υποψία από τους επιστήμονες ότι, στις μεγάλες πτήσεις τους, τα πτηνά κοιμούνται στον αέρα. Σύμφωνα λοιπόν  με τα πορίσματα μιας γερμανο-ελβετικής έρευνας η υποψία αυτή επιβεβαιώνεται.

Τα πτηνά φρεγάτες, στη συμπεριφορά των οποίων βασίστηκε η έρευνα,  που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.

Για την καταγραφή των αλλαγών στον εγκέφαλο των πουλιών, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή ηλεκτρομυογραφήματος. Τα πουλιά φρεγάτες ζουν στα νησιά Γκαλαπάγκος. Στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφηκε το ταξίδι που έκαναν για δέκα μέρες σε αποστάσεις περίπου 3.000 χιλιομέτρων. Το GPS της συσκευής κατέγραφε τις πτήσεις τους, παράλληλα με την κατάσταση του εγκεφάλου τους και το κατά πόσο κοιμούνταν.

Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε ότι τα πουλιά, ακόμη κι όταν κοιμούνται και με τα δύο ημισφαίριά τους, δεν χάνουν τον αεροδυναμικό έλεγχό τους και έτσι δεν πέφτουν από τον ουρανό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά εν πτήσει όχι μόνο κοιμούνται, αλλά δεν αποκλείεται να βλέπουν και…όνειρα, αφού καταγράφηκαν στον εγκέφαλό τους φάσεις REM (γρήγορης κίνησης των κλειστών ματιών).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Ράτενμποργκ του Γερμανικού Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό “Nature Communications”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος