Τα μωρά φώκιας διαθέτουν μια σπάνια φωνητική ικανότητα, διαπιστώνει νέα μελέτη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μωρά φώκιας έχουν μια ασυνήθιστη ικανότητα. Μπορούν να αλλάξουν τον τόνο της φωνής τους ώστε να γίνουν κατανοητά, όπως ακριβώς κάνουν και οι άνθρωποι.

Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται «πλαστικότητα της φωνής» και αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να τροποποιεί τον τόνο της φωνής του σύμφωνα με το κοινωνικό περιβάλλον του. Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι οι ενήλικες φώκιες και μερικά άλλα θηλαστικά, έχουν την σπάνια ικανότητα να μιμούνται νέους ήχους. Ωστόσο πολύ λίγα θηλαστικά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους, κάτι που είναι κρίσιμο στην ανθρώπινη επικοινωνία.

«Εξετάζοντας ένα από τα λίγα θηλαστικά που μπορούν να μάθουν νέους ήχους, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς εμείς οι άνθρωποι, αποκτούμε την ομιλία και τελικά γιατί είμαστε τόσο φλύαρα ζώα», δήλωσε η Άντρια Ραβινιάνι, επικεφαλής της μελέτης και της ερευνητικής ομάδας στο τμήμα συγκριτικής βιοακουστικής στο Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ.

Τα πτερυγιόποδα ζώα όπως οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, είναι εξαιρετικά μοντέλα για τη μελέτη της φωνητικής μάθησης- καθώς είναι πιο κοντά στον άνθρωπο από άλλα είδη- όσον αφορά την εξελικτική ανάπτυξη και την διαφοροποίηση, έγραψαν οι συγγραφείς.

Αφού κατέγραψαν ήχους του ανέμου και άλλους περιβαλλοντικούς θορύβους σε μια αμμουδιά στη Θάλασσα του Βάντεν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό για να φιλτράρουν το ηχογραφημένο υλικό σε μια συχνότητα που θα συνέπιπτε με το εύρος των καλεσμάτων της μητέρας φώκιας.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εξέτασαν οκτώ υγιή μωρά φώκιας ηλικίας 1 έως 3 εβδομάδων, τα οποία προέρχονταν από το Κέντρο Αποκατάστασης και Έρευνας Φώκιας στις Κάτω Χώρες. Όταν άκουγαν μια 45λεπτη ηχογράφηση που περιλάμβανε υψηλό, χαμηλό ή και καθόλου θόρυβο, οι φώκιες φώναζαν αυθόρμητα. Όταν τα μωρά άκουγαν υψηλούς θορύβους της θάλασσας, χαμήλωναν τον τόνο της φωνής τους. Όταν όμως άκουγαν πιο έντονους θορύβους, τα μωρά χρησιμοποιούσαν σταθερότερο τόνο, ενώ ένα τον ύψωσε. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται φαινόμενο Lombard και παρατηρείται στην ανθρώπινη ομιλία, όταν οι άνθρωποι μιλούν πιο δυνατά για να γίνουν πιο κατανοητοί, είπαν οι συγγραφείς.

Οι φώκιες μπορεί να χαμήλωσαν τον τόνο της φωνής τους, καθώς οι ήχοι χαμηλότερης συχνότητας ταξιδεύουν μακρύτερα σε περιβάλλοντα με αέρα, όπως αυτοί που περιείχε το ηχογραφημένο υλικό, δήλωσε η Κάρολαϊν Κέισι, ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών και στο Τμήμα Ωκεάνιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Ο χαμηλότερος τόνος θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της ταυτότητας των μωρών, δεδομένου ότι η θεμελιώδης συχνότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την ταυτότητα και το μέγεθος του συγκεκριμένου μωρού», πρόσθεσε. Η θεμελιώδης συχνότητα αναφέρεται στο εύρος της φωνητικής συχνότητας ενός ζώου, το οποίο εξαρτάται από την ταχύτητα, το μέγεθος και τη χρήση των φωνητικών χορδών του.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι «μωρά φώκιας έχουν έναν πιο προηγμένο έλεγχο των φωνητικών τους εκφράσεων από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα», ανέφερε η Ραβινιάνι. «Αυτόν τον έλεγχο φαίνεται να τον αποκτούν πολύ νωρίς, από την ηλικία μόλις λίγων εβδομάδων. Αυτό είναι εκπληκτικό, καθώς λίγα άλλα θηλαστικά φαίνεται να είναι ικανά για κάτι τέτοιο».

Αναζητώντας ποια νευρωνικά δίκτυα ή κοινωνικές συνθήκες θα πρέπει να υφίστανται για να εξελιχθεί η γλώσσα, τα πτηνά ήταν τα καλύτερα ζώα για να τα συγκρίνουμε με τους ανθρώπους, δήλωσε η Κέισι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των μελετών σχετικά με το περιβάλλον και τη φωνητική μάθηση ή την πλαστικότητα, τα πτηνά – σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά – μπορούν να μεγαλώσουν σε αιχμαλωσία και να ωριμάσουν ταχύτερα λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους.

«Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές, ιδίως όσον αφορά την κοινωνιολογία και την ιστορία της ζωής των ανθρώπων και των πτηνών», πρόσθεσε. «Ψάχνουμε πάντα για θηλαστικά που θα ήταν καλά μοντέλα για τη μελέτη της φωνητικής μάθησης».

Δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την πλαστικότητα της φωνής των νεαρών ζώων. «Συχνά δεν γνωρίζεις την ηλικία ή το φύλο των ζώων που καταγράφεις, οπότε είναι πολύ δύσκολο να έχεις υψηλής ποιότητας ηχογραφήσεις από διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Μελλοντικές έρευνες, έγραψαν οι συγγραφείς, θα μπορούσαν να διερευνήσουν περαιτέρω ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί για τη πλαστικότητα της φωνής των φωκιών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Philosophical Transactions of The Royal Society B».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος