Τα εγκεφαλικά “χτυπούν” περισσότερο ηλικίες κάτω των 45  

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν άνοδο σε όσους είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αλλά αντίθετα εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Open Access Journal of the American Heart Association”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως “baby boomers”, έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέση με όσους γεννήθηκαν είτε 20 χρόνια πριν είτε 20 χρόνια μετά (τη λεγόμενη «Γενιά Χ» που γεννήθηκε μεταξύ 1965-1974).

Τα εγκεφαλικά εμφανίζουν μια πτωτική τάση, που αποδίδεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις βελτιώσεις του τρόπου ζωής (μείωση καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης κ.α.). Από την άλλη, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί ότι τα εγκεφαλικά «χτυπάνε» πλέον σε ολοένα μικρότερη ηλικία. Η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανώς είναι οι βασικές αιτίες γι’ αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος