Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετε

Το θέαμα ενός κοπαδιού δελφινιών που συνοδεύει ένα πλοίο είναι κάτι που πολλοί από εμάς έχουμε απολαύσει ταξιδεύοντας στις ελληνικές θάλασσες. Δεν πρέπει όμως να τα θεωρούμε δεδομένα… Τα τόσο έξυπνα και κοινωνικά κητώδη, που ζουν συνήθως σε κοινότητες που περιλαμβάνουν χιλιάδες άτομα, κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός τους έχει ήδη μειωθεί δραματικά.

Τα δελφίνια στην Ελλάδα

Πρωταγωνιστές σε ιστορίες ναυτικών, σε θρύλους και μύθους, τα δελφίνια αποτελούν ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο αγαπημένα θηλαστικά των θαλασσών. Απεικονίσεις τους βρίσκουμε σε ψηφιδωτά, κτίσματα και αγγεία, ενώ δελφίνια συναντάμε και στην ελληνική μυθολογία.

Τα ελληνικά πελάγη φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών. Το ζωνοδέλφινo, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το κοινό δελφίνι. Όλα τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το κάθε δελφίνι έχει τη δική του μοναδική ηχητική υπογραφή ενώ ακούν συχνότητες 10 φορές πιο υψηλές από αυτές που ακούει ένας άνθρωπος.

Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετεΤο κοινό δελφίνι δεν είναι πλέον τόσο κοινό

Με βάση τα άφθονα ποιοτικά και τα περιορισμένα ποσοτικά διαθέσιμα στοιχεία, ο υποπληθυσμός του κοινού δελφινιού της Μεσογείου έχει μειωθεί πάνω από 50% τα τελευταία 30 με 45 χρόνια.

Το κοινό δελφίνι απαντάται πια σε λίγες περιοχές της Μεσογείου, συγκεκριμένα στη Θάλασσα του Άλμποραν, στη Μάλτα, στις ακτές της Αλγερίας και της Τυνησίας, στη ΝΑ Τυρρηναϊκή Θάλασσα και στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετε
@NOAA , Unsplash

Στην Ελλάδα συναντάται στο εσωτερικό Ιόνιο, στον Κορινθιακό Κόλπο, στο Θρακικό Πέλαγος, στις Βόρειες Σποράδες, στον Σαρωνικό Κόλπο, στον Νότιο Ευβοϊκό, στα Δωδεκάνησα, στον Βόρειο Ευβοϊκό και Παγασητικό, στις Κυκλάδες, στο βορειοανατολικό Αιγαίο (μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών) και στον Θερμαϊκό.

Τα υπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι από αριθμητικής άποψης το Θρακικό Πέλαγος φιλοξενεί μάλλον το πιο πολυάριθμο κομμάτι του ελληνικού υποπληθυσμού. Ένας πολύ μικρός πληθυσμός, λίγων δεκάδων κοινών δελφινιών, ζει απομονωμένος στον Κορινθιακό Κόλπο, σε νερά με βάθος 500-900 μέτρα, όπου επιβιώνει μόνο με τη μορφή μεικτών, συμβιωτικών ομάδων με ζωνοδέλφινα.

Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετε
@Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας – WWF Ελλάς

Βάσει αυτών, ο υποπληθυσμός της Ελλάδας θα μπορούσε θεωρητικά να αριθμεί από ένα ελάχιστο δυνατό αριθμό 750 ατόμων έως το μέγιστο πιθανό αριθμό των 4.200 ατόμων.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας, δεν είναι μόνο το κοινό δελφίνι που απειλείται με εξαφάνιση. Από τα τρία άλλα είδη δελφινιών της Μεσογείου, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο θεωρούνται «Τρωτά», ενώ για το σταχτοδέλφινο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Γιατί εξαφανίζονται;

Ο βασικός εχθρός των δελφινιών είναι, δυστυχώς, ο άνθρωπος και οι διάφορες δραστηριότητές του.

«Τα δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες απειλούνται από την υπεραλίευση που μειώνει τη διαθεσιμότητα τροφής, την παράνομη αλλά και παρεμπίπτουσα αλιεία, τον θόρυβο που δημιουργούν στη θάλασσα δραστηριότητες, όπως η κίνηση των σκαφών αλλά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες θερμοκρασίες της Μεσογείου θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής τα απειλούν επίσης, διαταράσσοντας συνολικά τις ισορροπίες της θάλασσας. Προστατεύοντας τα δελφίνια προστατεύουμε τις θάλασσές μας και εξασφαλίζουμε όχι μόνο όμορφες εικόνες αλλά υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα και βιώσιμη ανάπτυξη για τις παράκτιες κοινότητες», λέει στο ertnews.gr η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας φύσης του WWF Ελλάς.

Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετε
@Kira Louw στο Pexels

Τι μπορείς να κάνεις

  • Σε περίπτωση που δεις τραυματισμένα ή άρρωστα ή αποπροσανατολισμένα δελφίνια ή άλλα κητώδη, ενημέρωσε άμεσα το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών – ΑΡΙΩΝ.
  • Αν βρεθείς κοντά σε δελφίνι, μην κολυμπήσεις μαζί του και μην προσπαθήσεις να το αγγίξεις ή να το ταΐσεις. Μπορεί να το ενοχλήσεις και να γίνει επιθετικό, ενώ κινδυνεύει και από την μετάδοση κάποιας ανθρώπινης ίωσης, που μπορεί να αποβει μοιραία για το ίδιο αλλά και για το κοπάδι του.
  • Υιοθέτησε ένα δελφίνι! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός σύμμαχος στον αγώνα του WWF Ελλάς για να σωθούν τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της χώρας μας και να διατηρηθούν οι φυσικές συνθήκες επιβίωσης και αναπαραγωγής των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες.
Τα δελφίνια χρειάζονται την προστασία μας – Τι μπορείτε να κάνετε
@ΝΟΑΑ, Unsplash

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος