Συμβόλαιο – μαμούθ της Microsoft με τον αμερικανικό στρατό για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας της με τον αμερικανικό στρατό, για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) ανακοίνωσε εχθές (Τετάρτη 31/3) η Microsoft. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το «χρυσό» συμβόλαιο ενδέχεται να φθάσει τα 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Βάσει αυτού προβλέπεται η προμήθεια συσκευών κεφαλής στους στρατιώτες των ΗΠΑ, τις οποίες θα φορούν τόσο κατά τη μάχη όσο και κατά την εκπαίδευσή τους.

Στο διάστημα των δύο προηγούμενων ετών, η Microsoft εργάστηκε μαζί με τον Στρατό για τη δοκιμή ενός συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία IVAS (Integrated Visual Augmentation System). Οι συσκευές θα κατασκευαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βασίζονται στο προϊόν HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» (cloud computing services) Azure της αμερικανικής εταιρείας.

Εξασφαλίζοντας περισσότερα τεχνολογικά εφόδια στους στρατιώτες -τόσο κατά τις επιχειρήσεις τους όσο και κατά την προετοιμασία τους- τα «έξυπνα» συστήματα στο κεφάλι τους θα τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται και να γνωρίζουν καλύτερα το πεδίο στο οποίο βρίσκονται (με τη χρήση θερμικής/ νυχτερινής όρασης κλπ.). Επίσης, μέσω των συγκεκριμένων συσκευών, θα δίνεται η δυνατότητα βελτιωμένης ανταλλαγής πληροφοριών και άμεσης λήψης αποφάσεων. Οι ατομικές στρατιωτικές συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας που θα παραχθούν (περισσότερες από 120.000) θα διαθέτουν επίσης ειδικούς αισθητήρες για την καλύτερη στόχευση των αντιπάλων.

Η εν λόγω συνεργασία της Microsoft με τον αμερικανικό στρατό έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της εταιρείας. Όπως επισημαίνεται και στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ομάδα εργαζομένων της έγραψε στο Twitter, με αφορμή το γεγονός της χθεσινής ανακοίνωσης της συμφωνίας: «Θα προτιμούσαμε πολύ περισσότερο η Microsoft να χρησιμοποιούσε τη σημερινή ημέρα (αναφορά στις 31/3)  για να υπερασπιστεί τους διεμφυλικούς ανθρώπους παντού (την τελευταία ημέρα του Μάρτη γιορτάζεται η International Transgender Day of Visibility/ Διεθνής Ημέρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων) αντί να κατασκευάζει όπλα πολέμου», αναφέρεται στη διαδικτυακή ανάρτηση μερίδας εργαζομένων.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος