Στο μέλλον, οι δορυφόροι θα στέλνουν ανανεώσιμη ενέργεια σε όποιον τη χρειάζεται

Array

Μια νεοφυής εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ασύρματο ενεργειακό πλέγμα, το οποίο θα μεταδίδει άμεσα ανανεώσιμη ενέργεια μέσω δορυφόρου, μεταξύ δύο οποιωνδήποτε σημείων στη Γη.

Η Emrod, με έδρα το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αναπτύσσει το σύστημα ασύρματης μεταφοράς ενέργειας εδώ και τρία χρόνια, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Airbus.

Πώς λειτουργεί η ασύρματη μεταφορά ενέργειας

Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης της τεχνολογίας της στο εργοτάξιο της Airbus στο Μόναχο, το σύστημα έστειλε ενέργεια από τη μία πλευρά μιας αποθήκης της Airbus στην άλλη – μια απόσταση 36 μέτρων- και τροφοδότησε μια μακέτα πόλης, έναν ηλεκτρολύτη υδρογόνου και ένα μικρό ψυγείο για μπύρες, όπως ανέφερε το New Atlas.

Τώρα, η εταιρεία σκέφτεται πώς να αναπτύξει τα συστήματά της σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αντί όμως να χρησιμοποιήσει συστήματα απομακρυσμένου πεδίου, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν απώλειες ενέργειας έως και 20% εάν η κεραία λήψης δεν είναι αρκετά μεγάλη, η Emrod έχει επιλέξει μια προσέγγιση κοντινού πεδίου.

«Δεν δουλεύουμε με ένα σύστημα μακρινών πεδίων. Επιστρέψαμε στις πρώτες αρχές και το εξετάσαμε πολύ διαφορετικά, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κοντινού πεδίου. Το κοντινό και το μακρινό πεδίο, παρεμπιπτόντως, δεν έχει να κάνει τόσο με την απόσταση, όσο με το πού εστιάζεις την ακτίνα και σε ποια στάδια την καταγράφεις», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Γκρεγκ Κούσνιρ.

Το σύστημα περιλαμβάνει διαμορφωμένες δέσμες μικροκυμάτων, μια σειρά ρελέ και μια rectenna που μετατρέπει την ενέργεια μικροκυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Η Emrod έχει επιτύχει απόδοση μεταφοράς ενέργειας 95% με αυτή την τεχνική και σχεδιάζει να την αυξήσει στο 99%.

Στο μέλλον, οι δορυφόροι θα στέλνουν ανανεώσιμη ενέργεια σε όποιον τη χρειάζεται
(Emrod)

Για να δημιουργήσει ένα ασύρματο ενεργειακό δίκτυο, η Emrod θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κατασκευής της υποδομής της πάνω από βουνά και μέσα στις θάλασσες. Ωστόσο, με την ιδιωτικοποίηση της εξερεύνησης του διαστήματος, υπάρχει πλέον ένας νέος τρόπος για να γίνει αυτό, με τη δημιουργία ενός αστερισμού δορυφόρων.

Η Emrod βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με διαστημικές εταιρείες για να διερευνήσει αυτή την επιλογή ώστε να μπορέσει να στείλει τον πρώτο δοκιμαστικό δορυφόρο σε τροχιά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Εάν η εταιρεία αναπτύξει τους δορυφόρους της σε ύψος 400-500 χλμ., τότε η κεραία της θα πρέπει να έχει πλάτος πάνω από 108 μέτρα. Αυτό θα χρειαζόταν τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων στο διάστημα, γεγονός που καθιστά το έργο πολύ δύσκολο.

Μια εναλλακτική προσέγγιση θα ήταν να αφεθούν οι δορυφόροι σε τροχιά σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων, ώστε το μέγεθος της κεραίας να μειωθεί στα 30-40 μέτρα, καθιστώντας πολύ πιο απλή την κατασκευή και την εκτόξευση.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος