Starship: Ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την εκτόξευση του «γίγαντα» της SpaceX

H SpaceX προχώρησε σήμερα στην πρώτη απόπειρα για δοκιμαστική πτήση του Starship, του ισχυρότερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και τον Άρη.

Ο ανεφοδιασμός με καύσιμα πραγματοποιήθηκε και ο γιγάντιος πύραυλος ήταν προγραμματισμένος να εκτοξευθεί από την Starbase, το διαστημοδρόμιο της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 8.20 π.μ (4:20 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ενώ ανακοινώθηκε πως είναι ήδη έτοιμες και οι εναλλακτικές για εκτόξευση αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν η σημερινή προσπάθεια καθυστερήσει – κάτι που ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ δήλωσε ότι είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα. Εκτίμηση, που επιβεβαιώθηκε.

“Είναι μια πολύ επικίνδυνη πτήση”, δήλωσε ο Μασκ σε εκδήλωση στο Twitter Spaces την Κυριακή. “Είναι η πρώτη εκτόξευση ενός πολύ περίπλοκου, γιγαντιαίου πυραύλου. Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι για να αποτύχει”, πρόσθεσε. “Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και αν δούμε κάτι που μας ανησυχεί, θα το αναβάλουμε”, είπε.

Ο Μασκ είπε ότι “θέτει χαμηλά τις προσδοκίες” επειδή “πιθανώς σήμερα η προσπάθεια δεν θα είναι επιτυχής – αν με τον όρο επιτυχής εννοεί κανείς να φτάσει σε τροχιά”.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA επέλεξε το Starship για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη στα τέλη του 2025 -μια αποστολή γνωστή ως Artemis III- για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος Απόλλων το 1972.

Το Starship αποτελείται από ένα διαστημόπλοιο ύψους 50 μέτρων σχεδιασμένο για τη μεταφορά πληρώματος και φορτίου το οποίο βρίσκεται πάνω σε έναν πύραυλο εκτόξευσης Super Heavy.

Το διαστημόπλοιο και ο πύραυλος Super Heavy, που αναφέρονται συνολικά ως Starship, δεν έχουν πετάξει ποτέ μαζί, αν και έχουν γίνει αρκετές υποτροχιακές δοκιμαστικές πτήσεις, μόνο του διαστημοπλοίου.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο εκτοξευτής Super Heavy θα αποχωριστεί από το Starship περίπου τρία λεπτά μετά την εκτόξευση και θα πέσει στον Κόλπο του Μεξικού.

Το Starship, το οποίο διαθέτει έξι δικούς του κινητήρες, θα συνεχίσει σε ύψος σχεδόν 150 μιλίων, ολοκληρώνοντας έναν σχεδόν κύκλο γύρω από τη Γη πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 90 λεπτά μετά την εκτόξευση.

“Αν φτάσει σε τροχιά, αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία”, δήλωσε ο Μασκ. “Αν φτάσουμε αρκετά μακριά από την εξέδρα εκτόξευσης πριν κάτι πάει στραβά, τότε νομίζω ότι θα το θεωρούσα επιτυχία”, είπε και πρόσθεσε “Απλά μην ανατινάξετε την εξέδρα εκτόξευσης” αστειεύτηκε .

“Το ωφέλιμο φορτίο αυτής της αποστολής είναι οι πληροφορίες”, είπε. “Πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε το σχεδιασμό των μελλοντικών κατασκευών του Αστρόπλοιου” είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος