Νέα μελέτη στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να παίζουν ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών επιλογών και μπορεί, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν την καρδιομεταβολική υγεία.
Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν πώς η γενετική που σχετίζεται με την αντίληψη και για τις πέντε γεύσεις -γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και umami – ( αφήνει μία αίσθηση αλμυρού και «κρέατος» ή καλύτερα καπνιστού) , που προέρχεται από νουκλεοτίδια και γλουταμινικά – σχετίζεται με την κατανάλωση ομάδων τροφής και καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα γονίδια που καθορίζουν την αντίληψη της γεύσης μπορεί να είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το φαγητό, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά.
«Γνωρίζουμε ότι η γεύση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τον καθορισμό του τι επιλέγουμε να φάμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα της διατροφής μας», είπε η Julie E. Gervis, διδακτορική φοιτήτρια στο Cardiovascular Nutrition Laboratory στο Jean Mayer Centre for Έρευνα Ανθρώπινης Διατροφής. USDA για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts. «Το να ληφθεί υπόψη η αντίληψη της γεύσης θα μπορούσε να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εξατομικευμένης διατροφικής καθοδήγησης, εντοπίζοντας τους παράγοντες που οδηγούν σε κακές επιλογές τροφίμων και βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν πώς να ελαχιστοποιούν την επιρροή τους».
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν ξέρουν γιατί κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές», είπε η Gervis, σύμφωνα με το EurekAlert. «Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να τους δώσει καθοδήγηση που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο».
Αν και προηγούμενες μελέτες εξέτασαν γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με μοναδικές γεύσεις σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, αυτή η νέα μελέτη είναι μοναδική στο ότι εξέτασε και τις πέντε βασικές γεύσεις σε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων στις ΗΠΑ. Είναι επίσης η πρώτη που αξιολογεί εάν οι γενετικές παραλλαγές που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της γεύσης σχετίζονται με την κατανάλωση ορισμένων ομάδων τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα για να προσδιορίσουν τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με καθεμία από τις πέντε βασικές γεύσεις. Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν μια νέα μέτρηση γνωστή ως «πολυγονική βαθμολογία γεύσης», η οποία παρέχει μια ενιαία εκτίμηση της σωρευτικής επίδρασης πολλών γενετικών παραλλαγών στην αντίληψη μιας συγκεκριμένης γεύσης. Μια υψηλότερη πολυγονιδιακή βαθμολογία για την πικρή γεύση, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει υψηλότερη γενετική προδιάθεση να αντιλαμβάνεται πικρές γεύσεις.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες γεύσης, την ποιότητα της διατροφής και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για 6.230 ενήλικες στη μελέτη Framingham Heart. Οι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του πλάσματος, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης.
Γενικά, η ανάλυση εντόπισε ορισμένες συσχετίσεις μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τη γεύση με ομάδες τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τις πικρές γεύσεις και τις γεύσεις umami θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της δίαιτας, επηρεάζοντας τις επιλογές τροφίμων, ενώ τα γονίδια που σχετίζονται με το γλυκό φάνηκαν να είναι πιο σημαντικά για την καρδιομεταβολική υγεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υψηλότερη πολυγονική βαθμολογία γεύσης umami συσχετίστηκε με χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών, ειδικά κόκκινων και πορτοκαλί λαχανικών, και ότι η υψηλότερη πολυγονική βαθμολογία γλυκιάς γεύσης έτεινε να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
“Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν τη σημασία της ανάλυσης πολλαπλών γεύσεων και ομάδων τροφίμων κατά τη διερεύνηση των καθοριστικών παραγόντων των διατροφικών συμπεριφορών”, δήλωσε η Gervis. «Στη συνέχεια, θα είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουμε τη μεγάλη εικόνα και να καθορίσουμε καλύτερα πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές».
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος