«Σε συνεχή μέτρια λειτουργία να έχουμε το κλιματιστικό» προτείνει ο υγιεινολόγος Κώστας Ντελέζος

Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να «αγγίζουν κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες και η χρήση των κλιματιστικών είναι πλέον μονόδρομος καθώς προσπαθούμε να ρίξουμε όσο το δυνατόν την θερμοκρασία και να δροσιστούμε. Ο υγιεινολόγος και λέκτορας υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε τους κινδύνους και τις αερογενείς λοιμώξεις που μεταφέρουν τα κλιματιστικά κατά την χρήση τους και ανέφερε τρόπους αποφυγής και οδηγίες σωστής χρήσης τους.

Ο ίδιος έδωσε οδηγίες για σωστή χρήση των κλιματιστικών προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αερογενείς ασθένειες. «Πρέπει να εφαρμόζουμε την οδηγία 24/7» είπε και πρόσθεσε «να βάζουμε δηλαδή το κλιματιστικό σε μια συνεχή μέτρια λειτουργία, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ιοί». Ακόμη, η λειτουργία αυτή είναι και οικονομική, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο χρήσιμη λόγω των αυξημένων τιμών του λογαριασμού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό «προτιμούμε τα αερόψυκτα κλιματιστικά και όχι τα υδρόψυκτα κλιματιστικά» γιατί με τα υδρόψυκτα μεταδίδονται περισσότερα μικρόβια.

Όσον αφορά την χρήση των κλιματιστικών στο σπίτι, «το συχνότερο λάθος που κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντελέζος είναι «να συγκεντρώνουμε τα νερά από το σωληνάκι του ερκοντίσιον έξω στο μπαλκόνι, ενώ πρέπει τα νερά να πηγαίνουν κατευθείαν στην αποχέτευση».

Όσον αφορά τους ανεμιστήρες προτιμώνται αυτοί που είναι οροφής και όχι δαπέδου καθώς «ο ανεμιστήρας οροφής δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα πάνω από τη ζώνη του κεφαλιού μας ενώ ο ανεμιστήρας δαπέδου δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα στο ύψος του προσώπου μας, γεγονός πολύ ανθυγιεινό» τόνισε ο υγιεινολόγος.

Ακόμη, ο κ. Ντελέζος ανέφερε πώς γίνεται η σωστή απολύμανση στις βρύσες των σπιτιών που έχουν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα: «κάνουμε το λεγόμενο ψυχροθερμικό σοκ, δηλαδή ανοίγουμε για μισό λεπτό το καυτό νερό και αμέσως μετά το κρύο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος