Sanofi: Τι είναι το εμβόλιο Vidprevtyn που έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας Sanofi, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Αυτός ο τύπος εμβολίου βασίζεται στην πιο συμβατική τεχνολογία της ανασυνδιασμένης πρωτεΐνης. Τα τμήματά της αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Η Sanofi παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο της Covid-19. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου mRNA Vidprevtyn έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi.

Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Συνολικά, το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών). Επιπλέον, μετά από μία μόνο δόση, δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης ως αναμνηστικού εμβολίου.

Η Sanofi συνεργαζόταν από τον Μάρτιο 2020 με την Translate Bio για την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού και στις αρχές του Αυγούστου αγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος