Samsung: Αναπτύσσει τσιπάκια που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η Samsung ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο για να αναπτύξει τσιπάκια που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η νοτιοκορεάτικη τεχνολογική εταιρεία προτείνει μια μέθοδο που θα «αντιγράφει και θα επικολλά» τον χάρτη της δικτύωσης των νευρώνων ενός εγκεφάλου, σε 3D νευρομορφικά– όπως ονομάζονται- τσιπάκια. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη νέων και καλύτερων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Για να συμβεί αυτό, μια συστοιχία νανοηλεκτροδίων θα εισέρχεται σε ένα μεγάλο αριθμό νευρώνων για να καταγράφει τα σημεία στα οποία ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και την ισχύ αυτών των συνδέσεων. Τα δεδομένα θα καταγράφονται, θα αντιγράφονται και θα μεταφέρονται σε ένα τρισδιάστατο δίκτυο, όπως για παράδειγμα μια μνήμη flash ή RAM. Κάθε μονάδα μνήμης θα διαθέτει αγωγιμότητα τέτοια που να αντιστοιχεί στην ισχύ κάθε νευρωνικής σύνδεσης στο χάρτη. Αυτό -λέει η εταιρεία- θα ήταν ένα είδος αποτελεσματικής αντίστροφης μηχανικής του εγκεφάλου.

Η μεθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παρακαμπτήρια οδός σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που συμπεριφέρονται όπως οι πραγματικοί εγκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας να μαθαίνουν νέες έννοιες και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μελλοντικά, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσαμε να δούμε και πλήρως αυτοματοποιημένες μηχανές που να διαθέτουν πραγματικές γνωστικές δυνατότητες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με αυτή την θεωρία. Ένας ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και χίλιες φορές μεγαλύτερο αριθμό συνάψεων. Αυτό σημαίνει ότι ένα ιδανικό νευρομορφικό τσιπ θα χρειαζόταν περίπου 100 τρισεκατομμύρια μονάδες μνήμης. Αυτό είναι σαφώς μια δύσκολη πρόκληση για οποιαδήποτε εταιρεία, και αυτό δεν περιλαμβάνει τον κώδικα που απαιτείται για να λειτουργήσει αυτός ο εικονικός εγκέφαλος. Μπορεί η Samsung να άνοιξε την πόρτα για τη δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης η οποία αντιγράφει απόλυτα την ανθρώπινη, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΠΗΓΗ: Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος