«Ροζ φεγγάρι»: Στον νυχτερινό ουρανό η πρώτη υπέρ-πανσέληνος του 2021

Σήμερα (Τρίτη 27/4) είναι η δεύτερη βραδιά μετά και από τη χθεσινή (Δευτέρα 26/4) που η πρώτη υπέρ-πανσέληνος του έτους εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Η συγκεκριμένη πανσέληνος του Απριλίου είναι επίσης γνωστή και ως «ροζ φεγγάρι», καθώς πήρε το όνομά της από ένα είδος ροζ λουλουδιών τα οποία ανθίζουν την άνοιξη. Το ολοστρόγγυλο φεγγάρι θα φαίνεται πιο μεγάλο και πιο φωτεινό απ’ ό,τι συνήθως, ενώ δεν έχει ροζ χρώμα λόγω της ονομασίας του, όπως ίσως θα πίστευαν κάποιοι.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). «Υπέρ-πανέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο σημείο της πλησιέστερης προσέγγισης της Γης. Αυτό (το φαινόμενο) μπορεί να συμβεί επειδή η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη διαγράφοντας ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά. Δεδομένου ότι το φεγγάρι θα βρίσκεται λίγο πιο κοντά σε εμάς, αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο στον ουρανό», αναφέρει η Anna Ross, αστρονόμος στο  Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.

Το σημερινό απόγευμα της Τρίτης (27 Απριλίου) η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας, θα υπάρχει πανσέληνος οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται και απόψε πιο μεγάλο, όπως και εχθές (26/4). Για την ακρίβεια, ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερος και 30% φωτεινότερος (απ’ ό,τι συνήθως). Σημειώνεται ότι μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο όρος υπέρ-πανσέληνος ή σούπερ-Σελήνη (που δεν είναι αστρονομικός) επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και από τότε «καθιερώθηκε» διεθνώς.

Μέσα στο 2021 θα συμβούν άλλες δύο υπέρ-πανσέληνοι. Η μία στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι») και η άλλη στις 24 Ιουνίου.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Φωτογραφία: Associated Press

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ