Ρώσοι επιστήμονες καθέλκυσαν ένα γιγαντιαίο υποβρύχιο διαστημικό τηλεσκόπιο στη λίμνη Βαϊκάλη, στη νότια Σιβηρία για την αναζήτηση των μικρότερων σωματιδίων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Το Baikal-GVD όπως ονομάζεται, έχει σχεδιαστεί για την παρατήρηση των νετρίνων, των υποατομικών σωματιδίων δηλαδή, που μοιάζουν πολύ με τα ηλεκτρόνια, όμως δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο, ενώ η μάζα τους είναι πολύ μικρή και κάποιες φορές μηδενική. Τα νετρίνα βρίσκονται παντού, αλλά αλληλεπιδρούν τόσο αδύναμα με τις δυνάμεις που τους περιβάλλουν που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.
Γι’ αυτό και οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τη Βαϊκάλη, η οποία έχει βάθος 1.700 μέτρα και θεωρείται η βαθύτερη λίμνη της Γης. Οι ανιχνευτές νετρίνων είναι συνήθως υπόγειοι ώστε να προστατεύονται από κοσμικές ακτίνες και άλλες πηγές παρεμβολών. Το καθαρό γλυκό νερό και το παχύ προστατευτικό κάλυμμα πάγου καθιστούν τη λίμνη Βαϊκάλη ιδανικό μέρος για αναζήτηση νετρίνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το τηλεσκόπιο, που βυθίστηκε σε 750 – 1.300 μέτρα βάθος περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την ακτή της λίμνης, περιλαμβάνει οχτώ συστοιχίες σφαιρικών γυαλιών που περιέχουν 288 οπτικά εξαρτήματα και καταλαμβάνουν ένα χώρο 0.4 κυβικών χιλιομέτρων.
Οι γυάλινες σφαίρες συγκρατούν τους λεγόμενους φωτοπολλαπλασιαστικούς σωλήνες, οι οποίοι ανιχνεύουν ένα συγκεκριμένο είδος φωτός που εκπέμπεται όταν ένα νετρίνο διέρχεται από ένα διαυγές μέσο (σε αυτήν την περίπτωση, το νερό της λίμνης) με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Πρόκειται για το φαινόμενο της «Ακτινοβολίας Τσερενκόφ», η οποία πήρε το όνομά της από τον Πάβελ Αλεξέγιεβιτς Τσερενκόφ. Ο Σοβιετικός φυσικός ήταν ο πρώτος που την ανίχνευσε πειραματικά και το 1958 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Οι ερευνητές αναζητούν νετρίνα κάτω από τη λίμνη Βαϊκάλη από το 2003, αλλά το νέο τηλεσκόπιο είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχει τοποθετηθεί εκεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινοπραξία που ανέπτυξε το τηλεσκόπιο, το μηχάνημα θα χρησιμοποιηθεί και για την αναζήτηση σκοτεινής ύλης και άλλων εξωτικών σωματιδίων.
Το Baikal-GVD έχει περίπου το μισό μέγεθος του μεγαλύτερου ανιχνευτή νετρίνων στη Γη, το Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube στο Νότιο Πόλο. Το IceCube ανιχνεύει περίπου 275 νετρίνα από την ατμόσφαιρα της Γης κάθε μέρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του έργου. Οι Ρώσοι επιστήμονες και οι συνεργάτες τους στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία σκοπεύουν να επεκτείνουν στο κυβικό χιλιόμετρο μέσα στα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: Livescience
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος