Βίντεο: Έρχεται το ρομπότ – απορριμματοφόρο που θα μαζεύει τα σκουπίδια του διαστήματος

Αυτός ο ρομποτικός βραχίονας θα μπορούσε σύντομα να πάει στο διάστημα με μια σημαντική αποστολή: να μαζέψει παλιούς δορυφόρους και άλλα διαστημικά σκουπίδια που αιωρούνται γύρω από την τροχιά της Γης.

Το ρομπότ έχει αναπτυχθεί από την νεοφυή εταιρεία Astroscale που ασχολείται με την απομάκρυνση των σκουπιδιών σε τροχιά, με όραμα την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμης ανάπτυξης της ανθρώπινης δραστηριότητας στο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Astroscale UK, Nick Shave δήλωσε ότι «υπάρχουν 10.000 τόνοι σκουπιδιών στο διάστημα, κοντά σε 40.000 αντικείμενα που όλα αιωρούνται σε διαφορετικές τροχιές… προκαλούν συμφόρηση στην τροχιά και συμβαίνουν συγκρούσεις».

Στο διακύβευμα βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων – οι τροχιακές συσκευές που είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση και τους χάρτες των smartphones, τα μηνύματα κειμένου, τις κλήσεις και τις συνδέσεις στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται από βιομηχανίες και ανθρώπους παγκοσμίως.

Κυβερνήσεις και επενδυτές αναζητούν λύσεις και επενδύουν σε τρόπους αντιμετώπισης του ακατάστατου τροχιακού περιβάλλοντος. Η Astroscale με έδρα το Τόκιο, με θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, είναι ένας από αυτούς.

Η εταιρεία δοκιμάζει μια συσκευή γνωστή ως Active Debris Removal – ADR.

Έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται σε απενεργοποιημένους δορυφόρους και να τους σέρνει προς τη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα αναφλεγούν.

Η Astroscale εξετάζει επίσης τον τρόπο ανεφοδιασμού των δορυφόρων ενώ βρίσκονται ακόμη στο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, όταν ένας δορυφόρος ξεμείνει από καύσιμα, η αποστολή του τελειώνει.

Ο Shave λέει ότι η εταιρεία ελπίζει να έχει ένα σκάφος ADR σε τροχιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος