Ρολόι της Αποκάλυψης: Στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα

Το Ρολόι της Αποκάλυψης, ένα υποθετικό ρολόι που συμβολίζει την αίσθηση του επιτακτικού κινδύνου, παρέμεινε σταθερό στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την «ώρα του αφανισμού της ανθρωπότητας», όπως ανακοίνωσε το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) την Πέμπτη. Φέτος είναι η 75η χρονιά λειτουργίας του ρολογιού.

Εν μέσω πανδημίας και ενώ συνεχίζονται οι κλιματικές καταστροφές παγκοσμίως, το 2022 οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης δείχνουν στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, για τρίτη χρονιά. Η BAS ανακοίνωσε την ενημέρωση του Doomsday Clock και τίμησε την 75η επέτειο του ρολογιού σε εκδήλωση Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι ειδικοί έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Ο «χρόνος» σωτηρίας το 2022 θα μετριέται άραγε σε δευτερόλεπτα ή λεπτά; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη; Οι αποφάσεις και οι παραλήψεις των ηγετών κατά πόσο επηρέασαν την ποιότητα ζωής μας; Θα προλάβουμε να δράσουμε ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν για ορισμένους ο επιστημονικός αυτός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ που υπογράφουν την ανακοίνωση, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Η πορεία του ρολογιού στο χρόνο

Ρολόι της Αποκάλυψης: Στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου
εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας, κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα διαρκώς.

Πηγή: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος