Ρομπότ βοηθά τους γιατρούς να αναγνωρίζουν τον πόνο και άλλα συναισθήματα

Ένα ρομποτικό πρόσωπο, που έχει την ικανότητα να παίρνει εκφράσεις πόνου, φόβου, αηδίας και άλλων συναισθημάτων, προκειμένου να βοηθήσει στην εκπαίδευση των γιατρών στις διαγνώσεις, κατασκεύασαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το “New Scientist”, το ανθρωποειδές ρομπότ, που φέρει το όνομα «Φίλιπ Ντικ» (από το όνομα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας) έχει ρεαλιστικό δέρμα στο πρόσωπό του και μπορεί να παίρνει πειστικές εκφράσεις.

Η Λόρεν Ρικ, του Πανεπιστημίου της ΚαλιφόρνιαΣαν Ντιέγκο, που μαζί με την ομάδα της δημιούργησε το ρομπότ που αντιδρά στον πόνο, αναφέρει ότι τα ρομπότ χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν τις διαγνώσεις τους, αφού είναι πολύ χρήσιμο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των ασθενών, προκειμένου να τους θεραπεύσουν.

«Το να ερμηνεύει ένας γιατρός τις εκφράσεις ενός ασθενούς, μπορεί να βοηθήσει στο να διαγνώσει αν έχει πάθει εγκεφαλικό, αν πονάει ή αν εμφανίζει αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο εξ αρχής», ανέφερε η Ρικ.

Το ρομπότ θα δοκιμασθεί για πρώτη φορά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο το 2017.
Αφού οι επιστήμονες συνέλεξαν πολλά βίντεο ανθρώπων που πονούσαν, φοβούνταν ή αηδίαζαν, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό για να μετατρέψουν τις εκφράσεις του προσώπου σε κινούμενα σημεία, τα οποία τελικά «χαρτογραφήθηκαν» πάνω στο ρομπότ και σε ένα άβαταρ το οποίο χρησίμευε για την εναλλακτική-συμπληρωματική εκπαίδευση των γιατρών.

Στο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 102 εθελοντές, εκ των οποίων οι μισοί ήταν γιατροί και νοσηλευτές. Από το πείραμα προέκυψε ότι, το μη ιατρικό προσωπικό ήταν καλύτερο στη σωστή διάγνωση των εκφράσεων πόνου (με ποσοστό επιτυχίας 83% έναντι μόνο 54% των γιατρών-νοσηλευτών). Στη διάγνωση του φόβου, οι γιατροί και νοσηλευτές ήταν χειρότεροι, αν και σε μικρότερο βαθμό από τον πόνο, ενώ μόνο στις εκφράσεις αηδίας τα ποσοστά επιτυχίας ήταν παρόμοια για τις δύο ομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος